Ревизия на банките

Ревизия на банките | StandartNews.com

Нужна е преоценка на активите, каза Горанов

Ревизия на банките поиска финансовият министър Владислав Горанов. Той съобщи, че ще инициира преоценка на активите на трезорите.

"Това е нужно, за да върнем доверието в системата. А след това, ако е необходимо, ще се извършат и корективни действия", обясни Горанов. И даде да се разбере, че това е нужно, за да се избегне повторение на случая с КТБ.

Финансовият министър подкрепи предложението досегашният подуправител и шеф на управление "Банково" в БНБ Димитър Костов да поеме банковия надзор. "Хората, които могат да ръководят тези процеси в България не са безкрайно много, той е доказан професионалист и когато трябва да си подредиш къщата, избираш най-доброто, с което разполагаш", коментира Горанов.

Вадят на тезгяха "Ел Би Бергарикум"

България иска веднага да въведе еврото, но съзнаваме, че не сме готови. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Дарик радио. Той е настоял страните от еврозоната да кажат какво очакват от нас като мерки, за да можем в средносрочен хоризонт - 2018 г. да влезем в ERM2, т.нар. чакалня за еврозоната. Според финансист номер 1 членството ни в еврозоната ще бъде голямо изпитание, както и влизането ни в Шенген, което трябва да предхожда въвеждането на единната валута. По думите му пречка се явява недобрата конкурентоспособност на икономиката ни и липсата на реформа в съдебната система, която да повиши скоростта за решаване на търговските и гражданските спорове. "Не бива да пропускаме и нещо, което трябва да го изричаме всеки ден на глас - ние имаме много малко мерки за борба с корупцията", заяви финансовият министър. Според Горанова няма аргумент за скок на цените у нас при приемането на еврото.

Финансовият министър се похвали с по-добрата данъчна събираемост от встъпването в управление на новото правителство. Увеличението на бюджетните приходи е с 500 млн. лв., а за първи път от 6 години през януари е реализиран бюджетен излишък. "Ако се запази темпото на събиране на приходите, аргументите ми да не се дадат великденски добавки на пенсионерите ще са малки", каза финансист номер 1.

Финансовият министър коментира и предложенията на бизнеса за продажба на миноритарните дялове на държавата в структуроопределящи компании с цел запълване на бюджетния излишък. Горанов не смята идеята за добра, защото има риск да получи по-ниска цена, отколкото, ако дружествата се продават като цяло. Все пак той посочи, че държавата възнамерява да продаде миноритарния си дял в БМФ, както и да пусне за приватизация "Ел Би Булгарикум" и Агенцията за дипломатически имоти, а в бъдеще и Българската фондова борса. Той не подкрепя и идеята магистрали да се строят с публично-частни партньорства, защото това означава те да станат платени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай