По-добре е евросубсидиите да минават през банките

По-добре е евросубсидиите да минават през банките | StandartNews.com

С използването на финансови инструменти направихме 1% икономии на капитала

Бъдещето не е толкова в грантовете, колкото в програми като "Джеръми

Кои са лицата на новата генерация банкери? Как градят своята кариера, какви са идеите им за развитието на банките и финансовия сектор? Ето какво казаха номинираните участници в конкурса на в. "Стандарт" - "Новата генерация: Банкерите". На страниците на вестника и в агенция standartnews.com публикуваме всеки ден мненията им.

От близо 20 г. се занимавам с еврофондове, целият ми професионален опит е свързан с тях. В началото беше управлението на програма ФАР, на СОКРАТ, след това над 10 г. работих като независим експерт за Европейската комисия в Брюксел. Доктор съм по икономика, защитата ми е за структурните фондове, преподавам в Нов български университет. Отговарях в "Гьоте институт" за Югоизточна Европа във връзка с евронаправленията. През 2004-2005 г. имах консултантска фирма и направихме първото звено по еврофондове в България в HVB банк, бях дългосрочен стратегически консултант за изграждането на стратегия за развитието на направлението. От 2007 г. се присъединих към СИБАНК, където отговорям за стратегическото развитие на банката, използвайки еврофондовете и актуалните финансови инструменти. От пет години координирам направлението в рамките на КВС груп, в което са всички банки, лизингови и застрахователни дружества на групата. В СИБАНК над 40% от портфейла от кредити за МСП е изграден с използването на финансови инструменти - било за евтино финансиране или гаранционни. Прилагаме 19 такива инстумента - на практика няма съществуващ инструмент, който да го няма при нас. Близо 1% икономия на капитала на банката сме направили, използвайки гаранционните инструменти. Знае се, че това за банките е по-важно от ликвидността в момента. Ние сме първата банка в България, която се включи по плана "Юнкер". Ползите и за банката, и за клиента от всичко това са по-евтино финансиране, с по-малко обезпечения и за по-рискови проекти. Реално благодарение на това СИБАНК, която е сравнително по-малък играч на пазара, успешно се конкурира с участниците от топ 3. Наясно сме, че бъдещето на еврофондовете не е толкова в грантовете, колкото в програми като "Джеръми" - евтино финансиране с по-малки обезпечения.

В края на м. г. участвах във форум, организиран в Брюксел от Юрки Катайнен, вицепрезидент на ЕК, по една нова инициатива за финансовите инструменти. Участваха над 500 души, управляващи еврофондовете от цяла Европа и топмениджмънтът на европейските институции. Посланието беше за ролята на тези инструменти и колко те са важни. Само една банка от цяла Европа беше поканена да сподели опита си и това беше СИБАНК. Преди седем години в Банковата асоциация направихме комитет за еврофондовете, там представлявам АББ в програмирането им и при срещите с правителството.

В банката правим всичко възможно да подкрепяме клиентите ни в техните амбициозни планове за растеж. Във външен план държим да се включваме максимално активно чрез европейската банкова федерация при преговорите с международните институции и да защитаваме интересите на банките като едни от ключовите играчи за развитието на новите инструменти.
На една от последните ми срещи в Брюксел с хората, които пишат докладите за напредъка на отделните страни, включително и за България, стана въпрос за това как може да се контролират държавите извън еврозоната, които не спазват изискванията за макроикономическа стабилност. Анализаторите бяха на мнение, че едно от средствата за натиск е да се спират парите от фондовете, въпреки че това не е много коректно, тъй като страдат хора, които нямат нищо общо с управлението. В банката имаме много клиенти, които се развиват успешно благодарение на тези пари. Затова бъдещето в инструменти от рода на "Джеръми", новата "Косме", е по-полезно, отколкото чисто грантовото разпределение. Когато тази помощ минава през банките, тя е много по-обективна, по-реални и по-смислени проекти се финансират. Инструментите силно повлияха на банковата среда и ще продължават силно да влияят.

Записа Валерия Стойкова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай