Влагат до 2 млрд. евро в хъб "Балкан"

Влагат до 2 млрд. евро  в хъб "Балкан" | StandartNews.com

От 1.2 млрд. до 2 млрд. евро ще струва изграждането на бъдещия газоразпределителен център "Балкан" край Варна. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" пред Mediapool. Разликата от около 800 млн. евро идва от различните варианти за изграждане, които ще бъдат предложени за обсъждане на инвеститорската конференция за хъба, която ще се състои в понеделник във ваканционния клуб "Ривиера" край Варна. В нея вече са потвърдили участие над 35 големи газови компании, сред които азербайджанската SOCAR, гръцкият газов оператор DESFA и др. Ще участват и ключови международни финансови институции като ЕИБ и ЕБВР, инвестиционни фондове, както и търговци на природен газ.

Единствено от страна на руската компания "Газпром" все още няма потвърдено участие в конференцията край Варна. За сметка на това делегация на "Газпром" начело с председателя на Съвета на директорте на компанията Алексей Милер днес ще посети Турция, за да обсъди бъдещето на газопровода "Турски поток", който наследи "Южен поток". А присъствието на пратеници на "Газпром" на конференцията в "Ривиера" е особено важно, тъй като доставките на руски газ по дъното на Черно море като частичен вариант на "Южен поток" е един от четирите варианта за доставка на газ за бъдещия разпределителен център "Балкан". Останалите три варианта са добив от собствени находища в Черно море, доставка на азерски и ирански газ от юг по интерконекторите с Турция и Гърция или от бъдещия регазификационен терминал, който ще бъде изграден край Александруполис, както и на газ от Северна Африка през Западна Европа - чрез словашкия проект "Йистринг".

Каква ще е цената на хъб "Балкан" ще бъде решено след избор на бизнес модел и след изготвяне на предпроектно проучване, което ще стане не по-рано от края на 2017 година. Цената на бъдещия хъб ще зависи и от това какъв вариант за изграждане на буферно газово хранилище за бъде избран. Според експерти използването на сегашното вече изчерпано находище "Галата" е невъзможно. По-скоро ще трябва да се търси вариант за използване на старите солни каверни в района на Провадия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай