КРИБ дава скъпия ток на прокурор (ОБЗОР)

КРИБ дава скъпия ток на прокурор (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма наказани, а сметката ще я плащаме още 15 години, отсече шефът на работодателите

Енергийната мафия е най-страшна, бизнесът готви нов протест, заяви Кирил Домусчиев

КРИБ дава скъпия ток на Сотир Цацаров. Адвокатите ни подготвят два сигнала до прокуратурата, заяви председателят на работодателската организация Кирил Домусчиев пред Нова ТВ. Очаква се те да бъдат изпратени до главния прокурор през следващата седмица.

"Първият сигнал е свързан с това кой, как и защо подписа договорите с ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур-Глобал Марица-изток 3". Нормално ли е да няма виновни, след като с тях се загробила цялата индустрия", попита риторично Домусчиев. Според него за подобни неизгодни договори управниците трябва да знаят, че ги чака затвор. "Тази сметка ще продължаваме да я плащаме още 15 години. Виновни са не американците, а този, който е дал баницата", допълни той.
Вторият сигнал на работодателите ще е за ВЕИ-тата. "Имаше проверки, но има ли наказани, какво показват резултатите от тях, няма яснота", каза председателят на КРИБ. Според него досега няма резултати от мерките на властта за справяне със скъпия ток. "Няма сериозни реформи, не се правят проверки, договорите уж се предоговориха, но продължаваме да плащаме по старите цени", заяви той. Според него, ако държавата не вземе мерки, България ще остане не само най-бедната в света, но животът в нея ще се влошава.

"Енергийната мафия е събирателно, което печели на гърба на потребителя. Ресурсът й е голям и може да си позволи всичко. Тя е по-опасна от наркомафията", обясни Кирил Домусчиев. Той допълни, че работодателите няма да оставят така нещата. Бизнесът вече организира един протест срещу скъпия ток. На него работодатели и синдикати поискаха оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и заявиха, че недоволството срещу поскъпването на енергията в индустриалния сектор няма да спре. Сега предстои втори протест на 30 септември, този път той ще се проведе изцяло в София. "За да видят всички тези, срещу които е насочен протестът, че няма да оставим така нещата. Както всички проблеми в енергетиката продължават да се радикализират, така и ние се радикализираме", обобщи председателят на КРИБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай