Оцетът само от вино

Забраняват химическата киселина да се ползва за храна

Оцетът само от вино | StandartNews.com

София. Оцет ще може да се казва само продукт, който е направен чрез ферментация. Подобна промяна в Закона за виното и спиртните напитки предстои да бъде предложена до края на седмицата, съобщиха източници на "Стандарт".

Очаква се новите текстове да влязат за обсъждане в Народното събрание до средата на месеца. Идеята е единствено продуктът, произведен чрез ферментация, да може да се ползва за хранителни нужди и да се нарича "Оцет". Продуктът със синтетични съставки изобщо няма да може да се предлага в бакалиите. Той няма да може да се ползва като храна за човешка консумация. Вероятно с новите текстове ще се въведат и санкции за производителите на фалшив оцет.

В настоящите текстове на Закона за виното е предвидена глоба до 100 000 лв. за фирми, които не спазват правилата за производство на вина. Вероятно същият текст ще се отнася и до производителите на фалшив оцет, коментират запознати. Наистина има идея за въвеждане на специален регламент за оцета, потвърди шефът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов. Според него обаче това не може да се случи бързо и ще наложи промяна както на Закона за виното и спиртните напитки, така и на Закона за храните.

Причината за бързата реакция от страна на отговорните държавни институции са огромните количества фалшив оцет, който наводни пазара у нас. Вместо продукт, получен от вино, по щандовете под името "оцет" се пробутва синтетична смесица от вода, няколко вида химикали и карамел за оцветител. Върху етикета на ментето с големи букви е изписано "Винен оцет" или "Ябълков оцет". Плевенска фирма за производство на оцет менте дори изписва "Гъмза" върху етикета на продукта си, с което подвежда потребителите и ги кара да мислят, че става дума за истински оцет, произведен от вино от известния гроздов сорт, коментират експерти.

Единствено ако се загледа в съдържанието, човек може да установи, че всъщност става дума не за натурален, а за продукт на химическа основа. Освен че както всяко нещо, съдържащо синтетични добавки, той може да се окаже вреден за организма, продуктът създава и много проблеми на домакините. Много от тях се оплакват, че тази година туршиите им са се развалили заради оцета менте.

Хванаха 120 000 литра менте

120 000 литра оцет менте беше открит от инспектори на агенцията по храните при проверка на магазини и производствени цехове. Причината е влагане на неразрешени добавки в продукта или организиране на производство в нерегламентирани обекти, съобщиха от БАБХ. След извършените 2104 проверки е разпоредено преетикетирането на още 16156 литра оцет и 710 литра олио. Мярката е предприета поради констатирани неправилно поставени етикети или липса на данни за производителя на продукта. Това води до заблуда на потребителя. Най-ярките примери в това отношение е, когато на синтетичен оцет са поставяни етикети с надпис "Ябълков" и "Винен".

За констатираните нарушения са издадени 35 предписания и са съставени 8 акта за установяване на административно нарушение, а един обект за производство на оцет е с временно преустановена дейност. Повечето от нарушенията са установени в областите Варна, Кюстендил, Плевен и Шумен.

Възбранени и бракувани храни
- 119 816 л оцет бракуван и унищожен (влагане на неразрешени добавки)
- 16 156 л оцет възбранен и насочен за преетикетиране (заблуда на потребителя - синтетичен оцет е етикетиран като "Ябълков" и "Винен")

Фирмите, които произвеждат Е-та

- склад на "Веда" - Плевен, бутилките са произведени по поръчка и на други марки - "Крина", "Арте", "Любекс". Оцетите са с марки "Арте", "Любекс", "Крина", "Веда", както и наливен - общо над 10 000 л с вложени неразрешени добавки

- Цех за производство и бутилиране на оцет на фирма ПВД ООД - в обекта се произвежда само синтетичен оцет, в състава на който се влагат неразрешени от европейското и българското законодателство добавки - общо над 99 000 л

- ЕТ "Памид Е. Скендер" Шумен - 1319 л оцет, произведен в обект, който не е регистриран по реда на Закона за храните - 1319 л

По цената ще го познаете

Оцетът менте е много по-евтин от истинския продукт. Цената му в различните магазини се движи между 40 и 55 ст. за бутилка от 500 мл. Истинският продукт пък струва по 90 - 95 ст. Това е и една от основните причини хората да посягат по-често към ментето, без дори да обръщат внимание, че купуват химия вместо истинска храна, коментират продавачите. Според тях много от клиентите им се връщат с оплаквания от купения евтин "оцет". Най-честите били, че той е много по-кисел от истинския и затова туршиите, направени с него, не стават за ядене. Други казват, че химическият "оцет" им докарва сериозни здравословни проблеми, като най-често удря в стомаха. Освен по цената истинският оцет се познава и по съдържанието. В него няма изкуствени добавки. Върху етикета му обикновено е посочено, че съдържа само винен оцет и вода. Съветът на специалистите е, когато човек избира оцет, винаги да обръща внимание на посоченото съдържание, както и на производителя. Най-добре е да се избират продукти, произведени от изби и винзаводи, съветват специалисти по хранене.

Наредба забранява синтетиката

При производството на винен оцет не се разрешава употребата на синтетична оцетна киселина. Това се казва в поправки в Наредбата за разрешените енологични практики и обработки и контрола по тяхното извършване, приети през 2007 г. Документът обаче разрешава при производството на оцет да се добавят различни други вещества като доставяне на допълнително кислород, употреба на оцетно-кисели бактерии, както и избистряне на продукта с желатин за хранителни цели, яйчен и/или млечен албумин и други, както и обработката му с активен въглен.

Подайте жалба, ако се чувствате излъгани

Богомил Николов, Асоциация "Активни потребители"

Потребителите, които се чувстват подведени при покупката на оцет, могат да подадат жалба в Комисията за защита на конкуренцията или в Комисията за защита на потребителите. Двата органа правят проверка и ако се установи, че има нарушения, разпореждат да се премахне съответната практика и налагат глоби на производителите. За оцет, който съдържа трудни за произнасяне съставки, опасни за здравето пък, е отговорна Българската агенция по безопасност на храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай