Китайци искат и прохода "Петрохан"

Да разделят "Хемус" на две магистрали до Русе предлага арх. Петър Диков

Китайци искат и прохода "Петрохан" | StandartNews.com

София. Китайски инвеститори имат интерес към изграждането на тунел под "Петрохан" и разширяване на прохода, научи "Стандарт".

Азиатците имат интерес и към строителството на магистрала "Черно море" между Бургас и Варна, каза наскоро регионалният министър Десислава Терзиева. Проектът за тунел под "Петрохан" става все по-атрактивен и икономически издържан след пускането на Дунав мост 2, казаха за "Стандарт" пътищари.

Според представители на бранша е нужно преосмисляне на цялостната стратегия за изграждане на магистрали и скоростни отсечки у нас, тъй като идеите за тях и проектите са правени при различни икономически и политически условия преди години. Именно липсата на ясни бизнес проекти и предварителни проучвания е сред основните причини, които спират големия инвеститорски интерес за публично-частно партньорство в областта на инфраструктурата от Китай, Катар и Азербайджан, каза Николай Вълев, директор на "Трейс интернешънъл".

Според главния архитект на София Петър Диков няма реална нужда от изграждане на Черноморски автомагистрален пръстен, тъй като с по-малко инвестиции може да бъде завършен железопътният такъв, който да поеме товарния трафик от и към пристанищата Варна и Бургас.

Според Диков магистрала "Черно море" не трябва да бъде построена близо до крайбрежието, а поне на 60-80 км разстояние, за да не пречи на туризма и работата на курортите. Вместо това между Балчик и Синеморец трябва да се изгради 4-лентов скоростен път.

От пътния бранш обаче са категорични, че има смисъл шосето между Варна и Бургас да е магистрално и да бъде включено в Черноморския автомагистрален пръстен, за чийто проект има договорка между 11-те държави около водния басейн. Архитект Диков провокира пътния бранш и с мнението си, че плановете за изграждане на магистрала "Хемус" са остарели и проектът не бива да се реализира в запланувания вид.

Магистралата между София и Варна е запланувана преди 40 години в друга политическа обстановка и обслужва само вътрешния трафик в страната, обоснова се Диков. Според него вместо това трябва да бъдат изградени два магистрални участъка - между Варна и Русе и между София и Русе, за които има много по-голяма икономическа логика.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай