В "Токуда" махат "перде" с лазер

Миниимпланти спасяват окото при глаукома, обяснява д-р Алек Топов

В "Токуда" махат "перде" с лазер | StandartNews.com

Офталмологията е една от областите в съвременната медицина, където иновациите се развиват с мощна скорост. Най-голям напредък науката има в лечението на катарактата, глаукомата и рефрактивните корекции. Медицината там е стигнала до момента, в който при 99% от случаите на очни операции няма никакви усложнения. Въпреки това стремежът е технологиите да стават все по-безопасни за пациентите, казва д-р Алек Топов, началник на отделението по офталмология в "Токуда". Точно такъв е новият фемтосекунден лазер в болницата, който засега е изключителна иновация в страната ни.


Фемтосекундният лазер е последното постижение на науката в премахването на катарактата (по-известна у нас като перде). "Благодарение на бързината и точността, които има тази технология, операциите стават още по-безопасни за пациентите", категоричен е д-р Алек Топов. Уникалната процедура се извършва от декември в "Токуда". Основната разлика между него и останалите съвременни технологии за премахване на пердето е, че те са базирани на ултразвука. Лазерната технология обаче е по-бърза и прецизна в хирургията.

Пет са основните стъпки

при операцията на катаракта, като първите три са основните и най-важните. "Точно тях фемтосекундният лазер прави много по-добре, отколкото досегашните технологии, базирани на ултразвука", обяснява д-р Топов. Първите две стъпки са разрезите на окото и капсулата, в която се намира биологичната ни леща. При ултразвука те зависят изцяло от ръката на хирурга. "Колкото и да е добър той, никога не може да постигне абсолютно точен и кръгъл разрез с 5 мм диаметър", казва д-р Топов. С лазера обаче няма изключения. Големината и прецизността на разрезите е много важна, защото те могат да станат причина за последващи усложнения като инфекции или пък дори развитие на астигматизъм. Третата стъпка на операцията при катаракта е раздробяването на ядрото на лещата. "С ултразвук се използва по-голяма енергия и повече време, а с лазера процесът е по-кратък и няма такова загряване", казва д-р Топов. Всички тези предимства на лазерната операция осигуряват много добър терен за последните две части на интервенцията - аспирация на лещените маси и имплантация на вътреочната леща.
На практика цялата операция отнема 5-10 минути. Тя е абсолютно безкръвна, а

пациентите са в съзнание

като упойка от капки има само в очите им. "Понякога питаме пациентите си дали са готови да започнем операцията и те казват - "да", а ние вече сме приключили", смее се д-р Топов. Заради безопасността на технологиите лекарите вече не се притесняват да оперират пациентите си по-рано. "Преди години чакахме катарактата да напредне толкова, че хората едва да виждат", казва д-р Топов. Сега обаче лекарят е категоричен, че операцията трябва да се прави в по-начална фаза, затова и възрастта за махане на перде се е изместила от 60 на 50 г.
Лазерът е толкова безопасен, че става препоръчителен дори за най-трудните операции - тези на малчуганите. "Най-трудно се прави разрезът на капсулата при деца с катаракта и именно най-малките пациенти ще имат най-голяма полза от фемтосекундния лазер, казва доц. Букхард Дик от Университетската очна болница на Рур, Германия, пред списание Eurotimes. Според него чрез тази система вътреочното налягане при децата се повишава съвсем леко. Чрез своето триизмерно оптично кохерентно сканиране пък лазерът дава възможност да се подходи максимално прецизно при извършването на капсулорексията.
За съжаление интервенцията не се покрива напълно от НЗОК. Касата дава само 360 лв., а пациентите

трябва да си доплатят 1050 лв.

за операцията. Отделно са и средствата за леща. Ако тя е монофокална, цената е между 840-1190 лв. С нея човек вижда добре надалеч или наблизо, за другата дистанция трябва да носи очила. Ако иска да вижда еднакво добре и на двете разстояния, трябва да си имплантира мултифокална леща. Нейната цена е по-висока - над 2000 лв.
Катарактата не е единствената сфера, в която офталмологията бележи напредък. "Операциите при глаукома също са много по-безопасни, благодарение на новите импланти", казва д-р Топов. Доскоро единствената възможност за операция при това заболяване беше трабелектомията. При нея отново се е разчитало само на уменията на хирурга да изгради фистола (отворче), за да се оттича вътреочната течност, която води до повишеното налягане. Операцията е траела от половин до един час, а опасността от усложнения след това, като инфекции, е била немалка. "В последните 5-6 г. обаче методиката се подобри, произвеждат се импланти, с които

да се намали рискът от инфекции

и усложнения", казва д-р Топов. Последният хит е микроинвзивната хирургия, при която се слага имплант "Сайпас" (Sypass). Той се поставя едва за 3-4 минути, дълъг е 6 мм и подобрява естествения отток на окото, така че да се понижи налягането. В "Токуда" пациентите могат да се възползват и от тази технология.

Преглеждайте очите си всяка година

Профилактичните прегледи всяка година при офталмолог са задължителни, ако искате да имате добро зрение. "При тях трябва да се провери как виждате, да се измери очното налягане и да се види очното дъно", казва д-р Алек Топов, началник на отделението по офталмология в "Токуда". При тези прегледи може да не се разширяват зениците и въпреки това да се провери папилата на зрителния нерв, както и макулата. Ако всичко изглежда наред и пациентът няма понижено зрение, значи е добре. "Ако има повишено налягане или лекарите се съмняват за други проблеми, трябва хората да се пратят на специализиран преглед", допълва д-р Топов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай