Дечо Дечев плаши с кратък мандат ако политиците не харесат плана му

Снимка: БГНЕС архив

Дечо Дечев плаши с кратък мандат ако политиците не харесат плана му | StandartNews.com

Новоизбраният управител на НЗОК д-р Дечо Дечев предлага скъпоструващите лекарства да се изписват по нов начин, като при еднакви показатели да се избира най-евтиният начин на лечение. Това обясни той пред журналисти, цитиран от Дарик.

С промяната ще се постигне по-кратък път на пациента до лекарствата. "Тогава, когато има избор между няколко варианта на лечение, които са еднакво ефективни, тоест с еднакви показания и противопоказания, ще трябва да се избира най-евтиният в момента начин на лечение. Това ще позволи на фармацевтичните компании да пренасочат ресурса си от влияние върху това да бъдат с най-атрактивна цена, а не в други дейности", каза Дечев и допълни: "Влияят по начин, по който когато имаш право на избор между повече от една алтернатива, избираш тази, която ти носи по-голям профит (печалба – б.ред.)".

Дечев посочи като основен проблем в контрола, че здравната каса се занимава с дейности, за които няма компетентност. "В момента няма медицинско лице в касата, което да е по-компетентно от този лекар, който е извършил медицинската дейност, която трябва да контролира касата. И цялото това нещо се получава поради неясноти в така наречените алгоритми на клинични пътеки. Тоест трябва там да е променен алгоритъмът на клинична пътека, какво се полага на пациента, какво е задължителното, което трябва да се извърши, и след това контролът трябва да проверява именно това", каза той.

Новият управител на касата обясни, че ако предложенията му бъдат приети, следващата година касата ще приключи без дефицит. "Главният проблем е този, че много голяма част от средствата, които плащаме, значи трите места, които изпращат българи за лечение в чужбина - министерство, фонд за лечение на деца и НЗОК, е не по-малко от 150 млн. лева, което се плаща, а всъщност огромната част от тези средства отиват не при екипа, извършил тази дейност, а за логистика, печалба на болницата, посредници, лобисти и така нататък", обясни Дечев.

Дечев предупреди, че ако по някаква причина полиците не одобрят плана му за действие, ще бъде управителят на касата с най-кратък мандат от три месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай