Чистим дългове за здраве с две хиляди лева (ОБЗОР)

Чистим дългове за здраве с две хиляди лева (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бедните ще чакат за доктор с месеци, предвиждат промени на Москов

Промените бяха обсъдени от Висшия медицински съвет, на който присъства и премиерът Бойко Борисов. Разгледахме стратегията, одобрявам, заяви той на излизане от здравното министерство. Останалите членове на съвета също подкрепиха идеите за реформи в сектора.

Два пъти по-скъпо ще струва на хората без редовни здравни вноски да получат лечение, което плаща касата. Сега излиза около 1000 лева възвръщането на здравноосигурителните права.

"Обмисляме длъжниците да дават около 2 хил. лв., за да се върнат в системата", каза ген. Стоян Тонев от ГЕРБ, който е шеф на парламентарната комисия по здравеопазване. "Преди това обаче ще има гратисен период от три месеца, в който всеки да си плати задълженията", допълни той.

Сега правото на безплатен доктор се губи, ако не плащаме над три вноски за последните 36 месеца. За да влезе пак в системата, длъжникът трябва да брои накуп 8% от минималната заплата за три години назад.

Това не е единствената рестриктивна мярка за реформи на управляващите. Здравният министър Петър Москов вече обяви, че възнамерява да въведе два пакета в здравната каса. Тоест да раздели заболяванията, за които тя плаща сега на две части. При първата ще останат по-важните като сърдечно-съдовите, онкологичните и пулмологичните. Достъп до тях ще имат всички, както и в момента. При втората част, където ще са болести като хернията, хората ще трябва да се осигуряват допълнително в частните фондове, за да получат помощ веднага. Ако не го направят, ще се редят с месеци в листи на чакащите, докато стигнат до болница. "Краен срок за приема няма да има", обясни вчера Москов. На практика в листите на чакащите ще останат всички бедни хора като пенсионерите, които няма да имат средства за втора вноска в частен фонд. Освен това самите частни компании слагат ограничение за клиентите си във възрастта. Предвижда се и трети пакет, който точно да определя какво означава спешна помощ, той ще е за всички - осигурени или пък не, както е и в момента. Според Москов промените ще подобрят достъпа до системата и ще намалят смъртността у нас.

Лекарите отказаха на касата за рамковия договор

Лекарският съюз най-вероятно няма да подпише нов рамков договор със здравната каса. Това стана ясно след поредната порция преговори между двете институции вчера. Без нов договор няма да има финансиране на нови клинични пътеки като тези за децата с болни сърца или за радиохирургия.

Причината за оттеглянето на медиците е, че няма да има увеличение на цените, по които касата им плаща. Искахме да се вдигнат с по 50 стотинки цените за някои прегледи при джипита и специалисти в извънболничната помощ, както и на някои клинични пътеки най-вече за инфекциозни заболявания, обясни главният секретар на организацията д-р Димитър Ленков. От Надзорния съвет на НЗОК обаче са отказали. Освен това се оказало, че харчовете на касата за догодина са повече от очакваните до момента. Така е възможно част от парите за 2015 г. да отидат за плащания през 2014, опасяват се медиците. Поради тази причина те няма да гласуват за нов рамков договор, въпреки че на второ четене в бюджета на касата ще се заложат повече пари за болници и прегледи, както искаха от БЛС. Това ще стане за сметка на резерва на фонда, който от 10% ще се стопи на 4, каза ген. Стоян Тонев от ГЕРБ.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай