Болниците твърдо с листи на чакащите

Болниците твърдо с листи на чакащите | StandartNews.com

Джипитата ще ни дават направления по-лесно

За първи път тази година болниците ще имат истински фиксирани бюджети и листи на чакащи пациенти. Това предвиждат новите правила, по които здравната каса ще разпределя парите за 2015 г. Те ще се гледат на Надзорния съвет днес.

Фиксираните бюджети на болниците ще бъдат приблизително толкова големи, колкото са били приходите им през миналата година. Реално клиниките през 2014 г. усвоиха над 1.6 млрд. лв. от здравната каса. За тези пари те приемаха и лекуваха всички, които искаха. Тази година обаче за болниците са планирани с 200 млн. по-малко или 1.45 млрд. лв., които ще им се поделят още в следващите седмици. Има два варианта, по които това ще става - пропорционално на база заработеното от клиниките през предходната една или три години. В рамките на бюджетите, които получат, лекарите ще трябва да приемат пациенти. Когато клиниките достигнат предела на парите си, те ще трябва да вписват новите пациенти в листи на чакащите. Ако имат спешни болни, ще могат да усвояват авансово от средствата си за следващото тримесечие до 5%. Не е ясно обаче какво ще се случи през последните три месеца преди Коледа, когато няма да има откъде да се вземат повече пари. Идеята на новите правила е да дисциплинира болниците и те да не приемат пациенти без нужда. Ако механизмът не сработи в средата на годината, може да се стигне до намаляване на цените, по които касата плаща на болниците. Тогава пациентите ще трябва да покриват разликата, твърдят лекари.

Тази година обаче болните по-лесно ще получават направление за специалист или лаборатория. Причината е, че средствата, които касата задели за талони, съответства на реалните разходи за миналата година. Освен това се приема и по-гъвкав механизъм за разпределянето на парите, каза д-р Цветан Райчинов, шеф на лекарския съюз. Средствата ще се преразпределят между специалистите в рамките на същото тримесечие, за което са дадени, а не за следващото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай