Болниците искат да се махнат лимитите

Болниците искат да се махнат лимитите  | StandartNews.com

Да се махнат лимитите и да се плати лечението на всеки пациент, който е бил приет в клиника. За това настояват от Българска болница асоциация (ББА) в писмо до премиера Бойко Борисов. То идва само няколко дни, след като Българският лекарски съюз и Националното сдружение на частните болници отправиха подобно искане към властта.

На близо 65 млн. лв. се очаква да възлезе надлимитната дейност на болниците до края на годината. Тя обаче няма да се плати от касата, защото методиката, по която фондът работи от пролетта го забранява. Според нея болниците трябва да се вместват в твърди финансови граници, които са заложени на исторически принцип. Общо на месец те не могат да лекуват пациенти за повече от около 125 млн. лв. на месец и то след като касата добави към първоначалните им бюджети и част от резерва си. Отделно в клиниките не би трябвало да се дават лекарства за рак над 15 млн. лв. на месец, за да няма касата преразход. Това обаче нямаше как да се случи, защото някои хора щяха да останат без лечение. Затова болниците, които не си позволиха да връщат пациенти, ще генерират около 65 млн. лв. над лимитите си, които касата по закон не може да им плати. Отделно се очакваше парите на касата да не стигнат и с около 20 млн. лв. за някои дейности, за които лимити няма - хемодиализа, раждания, интензивни грижи, както и с около 50 млн. лв. за лекарства за рак. Те обаче някога ще се платят на клиниките за разлика от останалите 65 млн. лв. Затова болниците настояват за промени в правилата на финансиране от страна на НЗОК.

"Настоява да се актуализира бюджета на НЗОК с цел именно изплащането на тези задължения към болниците. Настояваме да отпадне и методиката за финансиране на дейността на лечебните заведения, изработена от предишното управление на НЗОК", се казва в писмото до премиера на ББА. Според лекарите в нея "методиката ограничава правото на избор на пациента, връща старата система на бюджетно финансиране и „убива" конкуренцията между лечебните заведения".

"Отказът за изплащане на реално извършено лечение на пациенти в българските болници с основание, че финансирането на това лечение е извън ограничителни бюджети, е крайно несправедливо. Като лекари и професионалисти, които всеки ден се грижат за здравето и облекчаване на страданието на доверилите ни се пациенти, сме убедени, че не може да има лимит, когато има страдащи хора, търсещи лечение", се казва в писмото на асоциацията. Оттам добавят, че нямат нищо против да се въведе строг контрол при хоспитализациите на пациенти. Ако не се махнат лимитите, ще станем свидетели на задълбочаване на дългогодишните проблеми в сферата на българското здравеопазване, обобщават от асоциацията.
Кои болници ще пострадат най-много, ако останат лимитите, четете утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай