Млади съдии на уроци по медиация

Млади съдии на уроци по медиация | StandartNews.com

Формата за спогодби добива все по-голяма популярност

Медиацията като форма на решаване на заплетени съдебни спорове набира популярност сред магистратите. Това стана ясно по време на откриването на седмицата на медиацията у нас.

Вчера бе представен и новият проект - Mediation Meets Judges, който е насочен главно към новоназначените съдии и техни колеги, които макар и с по-голям стаж, не познават процедурата и не препращат за решаване чрез нея подходящите за нея дела. На специално организиран семинар бе представена средата за прилагане на медиацията от страна на съда в страните членки на ЕС, участващи в проекта, сред които е и България. Той се изпълнява съвместно от Българската търговско-промишлена палата и Центъра за спогодби и медиация (ЦСМ) към Софийския районен съд (СРС) и Софийския градски съд (СГС).

Вече неколкогодишната практика на центъра показва, че в редица случаи медиацията може да доведе до удовлетворяващо интересите на страните решение и наистина да облекчи работата на състава по конкретното дело и натовареността на съда като цяло. Темите на семинара бяха подбрани така, че освен общи теоретични познания за медиацията бяха дадени и практически насоки за препращането. Разгледани бяха конкретни казуси и бе споделен натрупаният от ЦСМ опит. Представени бяха предимствата на медиацията. Бе направена съпоставка със съдебното и арбитражното производство и с другите алтернативни способи за решаване на спорове. Бяха дадени примери за подходящи и неподходящи случаи за решаване чрез медиация. Също така бе направена симулация на препращане, както и посочване на добрите практики и разглеждането на отделни казуси при медиация.

На този етап от центъра работят активно със съдиите от Софийския градски и Софийския районен съд, по-голяма част от които вече преминали обучение по медиация. Целта е и магистратите от Окръжния съд да започнат по-активно да препращат към медиация и да се включат в работата на ЦСМ. По време на семинара участие взеха съдии от двете големи софийски съдилища и магистрати, работещи с центъра. Общото становище след провеждането му е, че формата на медиация набира популярност, а самият семинар дава подходящата основа за развитието й в България като цяло.

Адвокат Симона Такова: Приветстваме горещо включването на бизнеса

Симона Такова има магистърска степен по право от СУ "Св. Климент Охридски". Работила е като юрист в системата на Българска гражданска авиация и като дипломат в дирекция "Международно право" на МВнР и в посолството ни в Хага. Има специализация по международни отношения и дипломация в Московския държавен институт за международни отношения, Русия. От 2001 г. работи като адвокат в Софийска адвокатска колегия и представител по индустриална собственост в Патентното ведомство, а впоследствие - и като адвокат по европейски патенти, марки и дизайн в Европейското патентно ведомство и в Организацията за хармонизиране на вътрешния пазар. Завършила програмата за обучение на медиатори и програмата за обучение на обучители по медиация към Проекта за реформа на търговското право на Американската агенция за международно развитие. По същата програма има специализация в университетите Харвард и Съфолк, САЩ. Тя е част от екипа, разработил дългосрочната програма за обучение на медиатори в България, и съавтор на първите учебници за сертифициращо обучение по медиация. Работи в Центъра за спогодби и медиация от самото му създаване през 2010 г. Отличена е с грамота за приноса си за развитие на центъра през 2012 г.

- Г-жо Такова, разкажете повече за проекта, организацията и провеждането на семинара?

- Високо оценяваме, че председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов покани ЦСМ да участва в изпълнението на този проект. Надяваме се да оправдаем доверието му. Използваме възможността да благодарим и на председателите на СРС и на СГС за оказаните подкрепа и съдействие в организирането и провеждането на семинара. Той дава големи възможности за популяризиране на медиацията и съдебното препращане - въпрос, заемащ постоянно място в годишните програми за работа на центъра, но трудно осъществим в този мащаб поради липсата на финансиране. Съдиите и медиаторите в ЦСМ работят на доброволни начала, провежданите в Центъра медиации са безплатни. Приветстваме горещо включването на бизнеса, в лицето на БТПП, в работата за подкрепа и популяризиране на медиацията.

- Какви са резултатите, има ли висок интерес от страна на съдиите?

- Резултатите бяха налице още при подготвителната работа. Силен интерес към работата по проекта като цяло, и в частност към семинара, заявиха председателят на СОС и председателят и зам.-председателят на Апелативен съд Пловдив, които лично ще вземат участие в семинара. Нещо повече, разчитаме, че още този сезон СОС ще се присъедини към работата на центъра. Така вече и трите големи съдилища в София, действащи като първа съдебна инстанция, ще препращат висящи пред тях дела към медиация в ЦСМ. Това е особено важно, тъй като е най-добре медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове да се използва още в най-ранен етап от развитието на съдебния процес, въпреки че тя би могла да бъде успешна и на следващите инстанции.

- Освен софийските съдилища каква е ситуацията в останалите градове?

- Апелативен съд Пловдив ще бъде домакин на втория семинар по проекта (по проекта трябва да се проведат три семинара в три окръжни центъра, с най-голяма натовареност на съдилищата). Обмисля се третият да бъде във Варна, във връзка с което ще участва и представител на ВОС. В този семинар имаме над 30 участници - съдии от СРС, СГС, СОС и съдии от близките до София районни съдилища - Ихтиман, Самоков, Пирдоп, Ботевград, Благоевград, както и вече споменатите съдии от Пловдив и Варна.

- Помага ли в съдебната практика и за обучението на съдиите?

- Семинарът е изключително интерактивен и изцяло практически насочен. Разглежда се един работен казус, който преминава през симулации на всички етапи на процедурата - препращане от съда към медиация, администриране на казуса в ЦСМ, провеждане на процедура по медиация, разглеждане и одобряване на постигнатото в резултат на медиацията споразумение от съда. Заключителната дискусия "Приложение на медиацията в България" е форум, в който всеки от участниците може да представи своите виждания, идеи и предложения за развитието на медиацията в България, които ще бъдат обобщени в заключителния доклад по проекта. Друг заключителен документ, който трябва да бъде изработен и приет в изпълнение на проекта и който ще има препоръчително действие за съдилищата в осемте държави членки на ЕС, участващи в проекта, след одобряването му от Европейската комисия, е т.нар. Набор от инструменти за препращане. ЦСМ активно работи по изготвянето на този документ и привеждането му в съответствие с националните изисквания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай