Шилото Джамбазки

Шилото Джамбазки | StandartNews.com

София. Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство срещу зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки преди няколко дни. То е за подбуждане към престъпление, дискриминация, насилие и омраза, основани на расова и етническа принадлежност.

Повод за реакцията на обвинителите стана протестно шествие на ВМРО, организирано заради нападението над 20-годишната Виктория от алжиреца Аладин. Сигналът подаде Българският хелзинкски комитет.

"Никъде в нещата, които сме казали в нашата позиция, не е имало призиви за подбуждане към дискриминация и насилие", заяви в отговор Джамбазки. "Ние казахме, че шест месеца сме повтаряли едно и също нещо, полицията не се справя със ситуацията, центърът на София е пълен с нелегални имигранти", допълни той.

Според него те представляват заплаха за обществото. Зам.-шефът на ВМРО смята, че бежанците са хора, на които се дължи човещина и хуманност, защото бягат от война. Но на нелегалните имигранти българската държава не дължи нищо и трябва да бъдат върнати обратно в собствената си държава, е мнението на Джамбазки.

Той от своя страна внесе иск към Националната агенция по приходите (НАП) да бъде установено финансирането на Българския хелзинкски комитет (БХК). Изпрати и сигнал до прокуратурата, в който се казва, че адвокат на БХК въвежда обвинителите в заблуждение.

Ангел Джамбазки е роден на 21 март 1979 година в София. Възпитаник е на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Завършва семестриално специалност "Право" в Юридическия факултет. Знае английски, немски и руски език.

Джабмазки става член на ПП "ВМРО - Българско национално движение" през 1997 година. През 2004-2005 г. е председател на Националния младежки комитет на партията. По-късно става член на Националния изпълнителен комитет на организацията, а на извънредния конгрес на ПП "ВМРО - Българско национално движение", проведен на 17-18 октомври 2009 година, е избран за заместник-председател на партията.

На местните избори през 2007-а е избран за общински съветник в Столичния общински съвет от листата на ГЕРБ, където заема 23-то място. Става председател на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност, както и член на постоянните комисии по нормативна уредба и общинска собственост. Ангел Джамбазки е инициаторът на забрана за консумацията на алкохол в паркове и градинки в София. В края на август 2011 г. обявява кандидатурата си за кмет на Столична община на предстоящите местни избори. На 23 октомври 2011 г. в столицата ВМРО-БНД получават 1,82%, или 8389 гласа, които са достатъчни Ангел Джамбазки да бъде преизбран като общински съветник. За пръв път в историята на ВМРО-БНД организацията успява самостоятелно да спечели място в Столичния общински съвет. Като кандидат-кмет на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки получава 1900 гласа по-малко, в сравнение с кандидатската листа за Столичния общински съвет, или 1,40% и 6489 гласа. В свободното си време слуша българска народна музика и рок. Фен е на "Ало, ало" и "Мисия Лондон", става ясно от Фейсбук профила му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай