При президента: Заравят томахавките за европарите

При президента: Заравят томахавките за европарите | StandartNews.com

София. С политически пакт за ненападение по един от основните приоритети - европарите, се очаква да излязат представителите на управляващите и опозицията след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на съвещанието е "Стратегическите приоритети на Република България в контекста на Споразумението за партньорство с Европейската комисия за периода 2014-2020 г.". Доклади ще изнесат премиерът Пламен Орешарски и вицето му Зинаида Златанова. Държавният глава ще се опита да стане медиатор между различните политически центрове, така че те да постигнат съгласие да не се нападат взаимно по темата за усвояване на евросредствата.
По време на съвета обаче се очаква да бъдат повдигнати въпросите за евентуалното доизграждане на магистрала "Хемус" с евросредства, както и за финансиране на електронното правителство. Това са и основните критики на ГЕРБ към кабинета "Орешарски".

Страната ни се очаква да усвои до края на годината 1,860 млрд. евро, ще бъде докладвано на КСНС от вицепремиера Зинаида Златанова, научи още "Стандарт". През следващия програмен период държавата ще заложи за постигане на по-голям икономически растеж на инвестиции в сферата на науката и образованието, иновации и зелена икономика. Целите, които си поставя документът, са повишаване на жизнения стандарт чрез образование и обучение, създаване на условия за качествена заетост, социално включване и гарантиране на достъпно и качествено здравеопазване. "Отделно от това трябва да се изгради инфраструктурна мрежа, която да осигури оптимални условия за развитие на икономиката и качествена и здравословна околна среда за населението", пише още в доклада на вицепремиера Златанова.Акцент в представянето на доклада ще бъде повишаването на конкурентоспособността на икономиката чрез осигуряване на благоприятна бизнес среда и насърчаване на инвестициите. Основният фокус във връзка с насърчаването на заетостта ще бъде насочен към младежите, възрастното население и групите в неравностойно положение. Правителството планира и редица мерки, с които да подобри образованието, така че то да отговаря на изискванията и нуждите на бизнеса. Ще се положат усилия и за укрепване взаимодействието между институциите на пазара на труда, образователните, обучителните системи и работодателите. В доклада са дефинирани четири приоритета - образование, заетост и трудова мобилност, научни изследвания, иновации и инвестиции, зелена икономика, превенция и управление на риска, както и достъп до качествени обществени услуги като административна ефективност и качествена съдебна система, както и ефективно прилагане на електронното управление и правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай