Павлова: Националната програма за саниране на панелните сгради започва от следващата година

Павлова: Националната програма за саниране на панелните сгради започва от следващата година | StandartNews.com

София. Националната програма за саниране на панелните сгради ще започне от следващата година. Ще бъде създаден фонд, от който да предоставим финансиране на общините за 100% безвъзмездно финансиране на санирането на големи панелни сгради, защото с тях ще започнем като най-голям приоритет. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред журналисти.

„Ще съчетаем това финансиране със средствата, които имаме предвидени по ОП „Региони в растеж" 2014-2020г. ,където имаме и 380 милиона също за енергийна ефективност, така че като съчетаем ресурса да започнем тази мащабна програма", обясни Павлова. „В момента правим проектирането на около 100 сгради, които искаме да довършим в рамките на европейското финансиране. Паралелно с това ще възложим на общините на делегиран принцип да изберат проектанти и до лятото на следващата година да се направят необходимите проектирания, надявам се, и да може следващото лято да започнем санирането на първите сгради по новата програма", посочи тя след заседание на Министерски съвет, цитирана от "Фокус".

Около 200 милиона поне ще трябва да бъдат предвидени във фонда за финансиране на общините, има и 300 милиона от европейско финансиране, обясни Павлова. „Не го изчисляваме годишно, защото е много важно колко сгради ще бъдат готови", каза още тя.

На въпрос какви разрешителни трябва да издава МРРБ във връзка с „Южен поток" Павлова отговори: „Като всеки инвестиционен процес и отговорността на министерството за одобряване на подробен устройствен план, парцеларен план и разрешение за строеж, такива има издадени от министерството в рамките на предишния кабинет – няма нещо извънредно, което трябва да коментираме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай