Бойко разнежи Брюксел (ОБЗОР)

Бойко разнежи Брюксел (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обещаха ни пари, влизане в Шенген и рамо за "Южен поток"

Мощна подкрепа от Еврокомисията за България. Брюксел размразява спрените през юни пари по Оперативната програма "Регионално развитие" и ни обеща пълно съдействие за проекта "Южен поток". Това стана ясно по време на първото посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел след сформирането на новия кабинет. Днес той се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря по бюджета Кристалина Георгиева. "Парите по "Регионално развитие" тръгват", каза няколко пъти Георгиева. Източници на "Стандарт" обясниха, че става дума за политическо решение, взето на срещата, и сега предстои юридическото му оформяне на базата на новопостъпила информация. "Поздравявам Борисов, че в трудни условия съумя да сформира правителство и веднага да го ориентира към това да може европейско финансиране да потече към българската икономика, която има нужда от него", изтъкна Георгиева.

"Европейският съюз и България работят заедно, за да разрешат основните въпроси. Ние трябва да направим това, което е най-добро за България, и по този начин то ще е добро и за Европа. "Южен поток" може да бъде построен. Условията за това са ясни. В момента топката е в полето на Русия. Ние сме готови и в момента се работи по въпроса", каза Юнкер. По думите на Борисов тази среща е била планирана още преди изявлението на Путин в Турция, че Русия спира изграждането на "Южен поток". "България беше посочена единствено като проблем за "Южен поток". Аз считам това за несправедливо, защото ЕК преговаря от името на 6-те държави, които са по трасето на тръбата", изтъкна Борисов. И добави, че подготвителните дейности, които касаят издаване на разрешителни, не са спрени. На 9 декември ще се срещат министри на енергетиката и ЕК по тема "Южен поток". И се надявам, че тогава ще се решат всички технически детайли, включително и Третият енергиен пакет. Мисля, че изказването от Анкара бе доста преднамерено и предварително", изтъкна Борисов. И посочи категорично българската позиция, която винаги е била такава на неговото правителство: "Ние сме за "Южен поток", той да се строи, спазвайки европейските правила". Той посочи, че България все още не е уведомена официално от Русия за прекратяването на проекта. А ЕК не е наблюдател, ние сме дали нотариално заверено пълномощно да води преговорите за "Южен поток". "България е направила вече сериозни разходи по проекта, има мощна съпротива по забавянето", каза Борисов.
"България не е коригиращ фактор в отношенията между ЕС и Русия. Ние ще предприемем всички стъпки, за да гарантираме, че нашите отношения с Русия ще бъдат подобрени, но това не зависи единствено от желанието на ЕС или на ЕК. Както знаете, за танго са необходими двама", изтъкна Юнкер. Той добави, че в момента топката е в полето на Русия. "Ние сме готови и в момента се работи по въпроса", подчерта шефът на ЕК.

"Ако Русия приеме Третия енергиен пакет, още днес започваме строителството на "Южен поток". Така че те могат помислят и да ревизират отношението си по Третия енергиен пакет", заключи Борисов.

Санкциите срещу Москва ни удрят жестоко

Бойко Борисов, премиер

С цялото си уважение ние подкрепяме санкциите срещу Русия, колкото и тежки последици да имат върху България. Преди 15-20 г., когато бе ембаргото срещу Югославия, а после и войната в Косово, понесохме милиарди загуби. Това ни остави най-бедната страна в ЕС. В същото време сега от другата ни граница е Украйна, Крим и Черно море. И ние отново трябва да бъдем пресирани със санкции с нашите съседи. И като се има предвид, че от другата страна е икономически мощна Турция, имаме сериозни проблеми. Затова, ако за другите европейски държави последствията от санкциите не се усещат така, то за нас са тежки, тъй като формираме голяма част от бюджета от туризма на руски граждани и на стокообмен с Русия и нямаме другите пазари, които имат останалите европейски страни, в Германия и Франция. Нашите пазари бяха Арабският свят и Русия. Сега с тези санкции ние на практика не можем да изнасяме живо месо. А бяхме един от основните производители. Затова благодаря на ЕК, че разбира проблемите на България и това, че трябва да бъде подкрепена много сериозно. Надявам се санкциите да са изиграли своята роля и отношенията вече да се нормализират. Защото България понесе и понася много тежки удари от тях.

Премиерът със среднощни срещи

Разговорите на премиера Бойко Борисов по проекта "Южен поток" в Брюксел започнаха още в първите минути на стъпването му на белгийска земя в сряда вечерта. Той се срещна около 23.00 ч местно време в хотела, в който е отседнал, с транспортния министър Ивайло Московски и с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок. "Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз", коментира Борисов по време на срещата. В разговорите освен Московски участваха и българските евродепутати от ЕНП/ГЕРБ, Мария Габриел и Андрей Ковачев. 

Кристалина обеща помощ за европрограмите

Бойко Борисов и Кристалина Георгиева са обсъдени три въпроса на срещата си. Първият от тях е как да направим така, че по старите програми да не се загубят пари. Разбрахме се да създадем общ екип между правителството и ЕК, така че тези 4,5 млрд. евро да могат да работят за България, каза Георгиева. Парите по "Околна среда" вече вървят, става въпрос за 240 млн. евро. "По "Регионално развитие" тръгват към България", подчерта еврокомисарят. Вторият обсъждан въпрос е по отношение на новите оперативни програми. "Това са 16 млрд. евро на разположение на България - да гарантираме, че работата започва веднага, че парите работят за българите", каза Георгиева. Тя формулира третия въпрос така: да продължим активно да съдействаме на България да е готова да се възползва от инвестиционния план "Юнкер" за Европа, така че да е от първите на опашката, когато той стане реалност.

Утре се одобрява втората програма от новия програмен период и по нея ще има авансово плащане от 22,8 млн. евро. Което е добра новина преди Коледа, коментира Кристалина Георгиева.

Става въпрос за програмата за нуждаещите си.
Няма да има и наказателна процедура срещу България заради свръхдефицит, стана ясно още от обясненията на Кристалина Георгиева. За целта обаче през 2015 г. страната ни трябва да предприеме реформи и да сведе дефицита под 3% от БВП, допълни тя.

Другото, на което разчита България, е да получи поне половин година отсрочка за европроектите, чиято реализация беше забавена през тази година заради наводненията.

Влизаме в Шенген до 3 месеца

Премиерът Бойко Борисов и президентът на ПЕС Сергей Станишев проведоха съвместна среща с председателя на ЕНП Жосеф Дол. Двамата изразиха обща позиция за влизането на България в Шенген. "Страната ни има твърда подкрепа от ПЕС за влизането на България в Шенген", отбеляза след разговора Станишев. "Не може нашата страна постоянно да бъде наказвана и да се прилагат допълнителни условия и критерии към нейното членство в шенгенското пространство", допълни лидерът на ПЕС. Механизмът за проверка и сътрудничество по отношение на България ще бъде преразгледан по време на мандата на настоящата Европейска комисия. И ще бъде отменен, обеща от своя страна пък председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и допълни: "България е готова да се присъедини към шенгенското пространство". "Имам братски връзки с премиера и ще направя всичко, за да може България да намери своето място, което заслужава, в Европа", подчерта още Юнкер. "Ние и сме абсолютно надежден партньор в шенгенското пространство и се надявам механизмът за наблюдение да не се обвърже с приемането ни в Шенген", каза на свой ред Борисов. В отговор Юнкер посочи: "Имам ясно мнение по механизма за наблюдение - обещах в България, че той ще приключи по време на моя мандат. И това ще стане".

Първанов: Eрдоган взе "Големия шлем"

Спирането на проекта "Южен поток" е тежка, лоша новина, която ще има много последици във финансов, икономически и енергиен план. Така президентът (2002 - 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов коментира новината, че газопроводът ще ни заобиколи и ще мине през Турция. Той допълни, че е песимист за възможността президентът на Руската федерация Владимир Путин да размисли. Първанов, който е един от инициаторите на проекта "Южен поток" в мандата му като президент, предрече проблеми за България в снабдяването с газ, както и скок на цените. Причината е, че от досега сме имали ключова роля, а вече сме в периферията. "От позиция на кранчето заставаме на опашката и чакаме Русия и Турция да ни определят цените", обясни Първанов. По думите му южната ни съседка може да се превърне в енергиен монополист на Балканите, ако газопроводът мине през нейна територия. И че дори е възможно да купуваме ток от Турция, предвид заявеното намерение за строеж с руско участие на четири ядрени реактора. "Големият шлем" вече е притежание на Ердоган и за това вина имат шест поредни правителства. През 2009 година Станишев трябваше да направи нещата необратими", посочи Първанов. Лидерът на АБВ смята, че в момента е нужна политическа консолидация, за да може проектът "Южен поток" да се осъществи. В тази връзка той отправи остра критика към президента Росен Плевнелиев заради публичните му позиции. "Като не може да помогне, поне да не пречи", поиска Първанов.

Той отрече спекулациите, че АБВ може да напусне управленската коалиция. "Партията се старае да бъде фактор на стабилност в управлението. Ние не сме влезли в това партньорство, за да мислим как да излезем. Ние мислим как управлението да бъде успешно. Ние бихме оттеглили подкрепата си при натрупване на критична маса от негативни решения и разминаване с оповестената програмна декларация", обясни Първанов.

"Хюриет": На Путин му омръзнало от българите

Затрудненията, създадени от българските власти, са основната причина, поради която Русия се отказа от газопровода "Южен поток". Това заявил руският президент Владимир Путин пред турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на срещата им на 1 декември в Анкара, съобщи турският в. "Хюриет", цитирайки дипломатически източник. "Омръзна ми от българите. Противопоставят ни се и ни предизвикват, понеже имат зад гърба си Запада и ЕС. Бавят проекта.", коментирал Путин. Решението за спиране на "Южен поток" е окончателно, категоричен е руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. Според постоянния представител на Русия в ЕС Владимир Чижов България не се е доказала като надежден партньор не само с "Южен поток", но и по редица други енергийни проекти. Той съобщи, че Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия след прекратяването на проекта. "Да му е честита на ЕС засилената зависимост от украинския транзит на газ, писа в Туитър Алексей Пушков, шеф на външнополитическата комисия в Държавната Дума.

Маккейн ни обещава шистов газ

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че САЩ могат да започнат да доставят втечнен природен газ в Европа до 2020 г., съобщават руски медии. Маккейн изразил задоволството от спирането на проекта "Южен поток". Той подчертал, че е положил огромни усилия да убеди българското правителство да разчита на Европа за осигуряване на енергийните интереси на страната и прекратяване на сътрудничеството с Русия. В замяна на това Маккейн предлага САЩ да доставят втечнен газ за Европа. През юни тази година Маккейн и четирима други републиканци внесоха в Конгреса законопроекта "Акт за северноатлантическа енергийна сигурност". В документа се предлага ускоряване на процеса по издаване на лицензи и премахване на бюрократичните пречки за добиващите газ американски компании. Като начало САЩ възнамеряват да доставят газ за Украйна, Япония и някои държави от НАТО. Според американските представители проектът ще намали зависимостта на Европа от руски газ.

Британски министър ни поздрави

Браво, България, че устоя на външния натиск и изиска "Южен поток" да е в синхрон с европейското законодателство. Това написа в профила си в Туитър британският министър за Европа Дейвид Лидингтън. Той спомена в туитъра българския външен министър Даниел Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай