Петровден е! Почитаме св. св. Петър и Павел

Петровден е! Почитаме св. св. Петър и Павел | StandartNews.com

София. Светата църква чества паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Имен ден празнуват всички с имената Петър, Павел, Петя, Петра, Павлина, Полина, Камен, Кремена и др.

Св. Петър и св. Павел се честват в един ден, тъй като и двамата много са се потрудили за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и са ни завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот. Свети апостол Петър бил неук рибар с рождено име Симон, брат на ап. Андрей Първозвани. Исус Христос го нарекъл Петър (камък), защото той щял да постави основите на Христовата църква. Свети апостол Павел (от латинско паулус - малък), с кръщелното име Савел, не е от кръга на Христовите ученици и никога не се е срещал с Исус. Той се обърнал към вярата след видение и станал един от най-ревностните й разпространители.

В традиционния български бит Петровден е един от най-почитаните празници през летния период. Според поверието празненствата днес са за предпазване от пожари, гръмотевици и градушки.В народния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. На днешния ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Жертвеният петел символизира плодородието и продуктивността, а в Новия Завет е символ на раждането на св. Петър. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай