"Майчина грижа" за таланти в нужда

Дават стипендии на ученици и студенти, помагат на математик да стигне до Москва

"Майчина грижа" за таланти в нужда | StandartNews.com

Дават стипендии на ученици и студенти, помагат на математик да стигне до Москва

Добрич. 30 дами от Добрич възродиха век по-късно клуб с благородна кауза. През 1997 г. те решават да създадат неправителствена организация, с която да помагат на деца в нужда. Идеята жени, активни в различни сфери, да се обединят в помощ на малките, хрумнала първо на почетния председател на клуба Сиса Павлова, която за жалост вече не е между живите, разказва председателят на клуба Сабина Дукова. Ровейки в архива в града, Павлова открива, че век по-рано в стария Добрич е имало дамски клуб "Майчина грижа" точно с подобно амплоа. Той обединявал за благотворителни каузи интелектуалките в града и съпругите на заможни добруджански чорбаджии.

Павлова събира около себе си съмишленички - общо 30 дами, на които излага идеята за възраждане на клуба. Жените прегръщат от сърце предложението да оказват помощ на талантливи деца, които нямат големи финансови възможности.

Още в годината на регистрацията си "Майчина грижа" прави и първото си мащабно мероприятие - благотворителен бал. Идеята за него също е заимствана от съществувалия преди век клуб. Дамите са продължили традицията дори с датата, на която се провежда балът - 

в навечерието на Деня на християнското семейство

21 ноември като символ на майчинството, семейството и децата. Средствата, които се набират в рамките на бала, се разпределят във вид на стипендии на талантливи деца в нужда.

"Четири-пет години след учредяването си бяхме поканени на посещение в Израел от една тяхна много голяма благотворителна организация - "Вицо Израел", която има подразделения по цял свят. Тя развива мащабна благотворителна дейност. Тогава още, преди 13 години, когато разказахме за нашия клуб и работата, която вършим, една дама ни каза "Това е страхотно. Та вие инвестирате в бъдещето, защото децата са бъдещето на света", спомня си Сабина Дукова. Разликата между множеството подобни дружества, които се занимават с благотворителност, е, че "Майчина грижа" се старае да събира по малко пари, но от много хора. Техният ежегоден бал вече се е превърнал в едно от най-големите светски събития в града. "С купуването само на куверта всеки един, дошъл на бала ни, вече е дарител. С течение на годините

кувертите стигнаха 50 лв.

Стараем се и блюдата, които поднасяме на гостите си, да осигурим от дарители", споделя още Дукова. В рамките на бала ежегодно се провежда и търг с ценни предмети, които също се даряват на клуба, за да бъдат разиграни. Така събраните средства след това се разпределят за стипендии, които ученици и студенти получават в рамките на 7 месеца от учебната година. За учениците месечната стипендия е 100 лв., а за студентите - 150 лв. Еднократна стипендия от 100 лв. получават всичките деца на "Майчина грижа" за Коледа. Тогава дамите ги събират, за да се опознаят помежду си, раздават им и коледни подаръци. Осигуряват и тоалети на абитуриентите за празничната им вечер. Всеки абитуриент получава и еднократна помощ за бала си.

Според възможностите на бюджета си клубът подпомага изяви на талантливи деца от града. Сред последните жестове, които дамите направиха за талант от Добрич, е помощ

в размер на 700 евро

на възпитаник на частната гимназия в града "Леонардо да Винчи". Заедно с още две деца от страната той ще представя България на международно математическо състезание в Москва. Ежемесечно до края на тази учебна година дамите изплащат 4 250 лв. под формата на стипендии на 26 ученици и 11 студенти, които са кръгли или полукръгли сираци. В годините от създаването си досега клубът е помогнал на над 250 млади хора да поемат своя път в живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай