Ковачевци с декларация за изгонване на децата бежанци

Ковачевци с декларация за изгонване на децата бежанци | StandartNews.com

Перник. Съветниците в Ковачевци приеха декларация, в която настояват Националният детски екологичен комплекс в Ковачевци да бъде освободен от настанените там имигранти до 30 октомври, съобщи БНР.

По-рано днес те проведоха извънредна сесия, провокирана от недоволството на местното население, че в единственото училище в общината - в село Калище, може да учат деца и на имигранти.

Декларацията ще бъде изпратена до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на Държавната агенция за бежанците, областния управител на Пернишка област, съобщи председателят на Общинския съвет Венцислав Тодоров.

Той се защити, че е неприемлива интеграция, в която българите са малцинство, а сомалийци и афганистанци без статут са мнозинство. По думите му в първи клас били записани две местни деца, още седем деца от сомалийски и афганистански произход искали да учат с тях.

Общо 18 деца са записани в класовете в училище, 12 били чужденците, изявили желание да посещават учебните часове, обясниха от общината. Днес новата учебна година в училището в Калище, което е със статут на защитено, е била открита без присъствие на чужденци в класовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай