Ковачевци не пуска деца бежанци в училище - Общество - Стандарт Нюз


07:53 ч.

15.09.14

2 мин.

8087

26

0

Ковачевци не пуска деца бежанци в училище

от Татяна Миланова |

Ковачевци не пуска деца бежанци в училище
Снимка: Булфото, архив

Ковачевци. Община Ковачевци отказва да приеме в училище 12 деца бежанци. Родителите на българчетата не искат децата им да учат заедно с чужденците и заплашват, че ще има конфликти. Те се събират на протест пред училището в Калище, подкрепени от общински съветници.


Семействата на нежеланите в клас деца са от Сомалия и Афганистан. Те нямат бежански статут в страната ни, тъй като официално в държавите им няма обявена война. По българския закон обаче всички деца имат право на образование, тази позиция поддържа и Министерството на образованието. 7 от децата са на възраст за 1 клас, а останалите 5 са между 5 и 7 клас, обясни по БНТ министърът на образованието Румяна Коларова. 


Децата бежанци са преминали подготвителен курс и разбират български език, съобщи по бТВ Ана Андреева – директор на дирекция „Социална дейност и адаптация" в Държавната агенция за бежанците. Един от аргументите на родителите в Ковачевци срещу това децата да учат с техните е, че нямало да разбират езика, а учителите говорели само български. 


20 са децата от община Ковачевци, които трябва да тръгнат на училище днес. Ако общината си изпълни задължението да допусне и децата на чужденците да учат, за тези 12 нови ученици училището ще получи субсидия, както е по закон, каза още министърът. 


Случаят напомня за с. Розово през април, където няколко семейства, избягали от войната в Сирия, бяха наели къща, след като получиха документи, а местните ги изгониха с демонстрации и викове "талибани" и "мангали". 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

XXX · 00:44 · 29.09.2014
ФАШИСТКА ПРАКТИКА Е ТОВА ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ИЗРОД СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА
Потребител · 05:41 · 21.09.2014
Някои викат деца били. То хубаво са деца ама после като пораснат ще са същите като наплодилите се в западна Европа паразити коитто само паразитират, живеят в света на своето гето и са редовно в криминалните хроники. Да я пазят по-добре тая граница а тия които са тук като поотшумят нещата в родината им да си ги връщат и това е.
Потребител · 09:15 · 17.09.2014
Аз мисля, че тези хора трябва да се настаняват в райони с предимно мюсюлманско население.Те са хора с различен бит и култура и е нормално да не бъдат приемани лесно.
Потребител · 19:02 · 15.09.2014
Като нямат бежански статут защо са тука?????????????????
Потребител · 17:03 · 15.09.2014
По-тъпо от българския селянин няма!
Потребител · 16:57 · 18.09.2014
@Потребител Има - Амeриканси сeлянин използвач.
Ди · 16:31 · 15.09.2014
ОТКАЧАЛНИЦИ как може да сме такива тесногърди ...тогава на запад дай нашите деца да изгонят .... увеличаваме се
Потребител · 15:34 · 15.09.2014
Как нe ви e срам?Какво ви прeцат дeзата по хубаво e запустeли уцилища и бeзработни уцитeли колко балгарцeта уцат по свeта дали сe отнасит така с нас!Всицко ви прeци затова смe на този хал озлобeни злобни завистливи.Нeка доидат откадeто и да са ама да има живот а нe пустош с 2 3 умиращи бабицки като опустиаха сeлата,а сeга и малкитe градовe по ли e добрe сeтилистe да сe правитe на eколози а нe виждатe цe ниама кои да ви диша цистиа ваздух
Потребител · 13:35 · 15.09.2014
Вие1 които плюете хората които са избягали от страната си защо не се запитате какво правеха българите в Афганистан, че и в НАТО - американска армия.Заради вашите синове, които отидоха да убиват жени и деца за да подгъзуват на американците тези хора са тух, изгубили всичко в Родината си..
Потребител · 14:34 · 15.09.2014
@Потребител А стига си писал глупости бе, кога са убивали български войници афганистански жени и деца ? Тия са замръзнали в десети век и не могат да си оправят обществото, затова са на тоя хал . умници, що не си вземете у вас да си отгелждате афганистанци, а ,самосе пенявите виртуално.
минаХАДЖИ · 13:31 · 15.09.2014
и последно: харсва ви или не, България е страна по доста международни конвенции, които имат за цел да гарантират основните ни права като човеци, каквито вие определено не сте, след като едни деца ви страхуват.
Потребител · 16:56 · 18.09.2014
@минаХАДЖИ А също и задължeния да си пази границитe от нeлeгални бeжантци. Справка- Гърция.
Потребител · 13:29 · 15.09.2014
Простотията на българите е безкрайна ! Прав е Бойко - вие сте прости и аз също - затова се разбираме. Тия нещастници от Ковачевци са по-опасни и от талибаните 1 учителите говорели български, та затова щяла да има конфликти -Толкова прости хора рядко съм срещала1 по-добре е да седнат да ги обучават тях вместо децата им Заради такива простаци да го е срам човек, че се е родил българин.
минаХАДЖИ · 13:28 · 15.09.2014
към протестиращите и част от коментиращите парапитеци. ако вие не сте докоснати от еволюцията, живейте си в етнически чистата квадратура и споделяйте страховете си от глобалния заговор срещу клета майка България.
лично аз никога не бих допуснала детето ми да учи в училище, където директорът и преподавателите имат мозъчна дейност на павиани. подобни набедени "просветители" са вредни за нашето здраве.
а сега спокойно пуснете бюлетината за ББЦ, БСП, ДПС или Атака и си кютайте спокойно в кочинката, но не смейте да учите или работите зад граница.
минаХАДЙИ · 13:23 · 15.09.2014
към автора: редактирайте си текста. случаят засяга търсещи убежище. в Афганистан и Сомалия няма обявена война, но има гражданска такава. обикновено тези хора получават ХУМАНИТАРЕН, а не БЕЖАНСКИ статут.
Потребител · 12:14 · 15.09.2014
Нe сe залъгваитe, чe са дeца. Проблeмът e голям и нe става въпрос само за дeца. Аз одобрявам протeста на българскитe родитeли. Ниe няма да сe прeвръщамe в много национална държава или в разсадник на ислямска култура. Разкарваитe ги от България. Да вървят там във Финландия, щом там си ги хранят и нe сe замислят.
Потребител · 11:01 · 15.09.2014
Заради коментарите на хора като вас (писалите преди мен) , на запад си имат изградено мнение за нас, и са прави... Това са ДЕЦА бе, ИЗРОДИ!!!
Потребител · 11:24 · 15.09.2014
@Потребител и аз си има. изградено мнение за запада и не ми пука за мнението на разни кончити. в цяла западна европа има настъпление на десни партии, от швеция до гърция точнозаради неконтролираното навлизане на бежанци от азия и африка които имат абсол. различни културни традиции
Потребител · 17:06 · 18.09.2014
@Потребител Какво като са дeца? Тe и от Амeрика връщат дeца обратно в Мeксико и раздeлят родитeлитe. Защо нe им кажeж на тях чe са изроди? Като ти сe иска да плюeш по Българитe ходи да живeeш мeжду циганчeтата да ги очовeчаваш. Ама тe нямат нужда, понeжe са дeца. хахаха И за дeцата има закони, а дeцата нe са бeз родитeли. А утрe като нe са дeца вeчe какво? Това са бeзкраини орди, а нe eдин -двама.
Потребител · 10:40 · 15.09.2014
Абе какви са тия нелегални, дето не е трябвало въобще да ги допускат на наша територия, камо ли пък безплатно образование да ползват. И аз бих си преместил децата, защо ще ми ги използват като безплатен учител по български? Не е все едно от какво ниво почват децата първи клас ! Във Финландия има цели квартали от сомалийски уж бежанци, не работят,само деца раждат, не се инегрират, на издръжка на социалната система. То малко са ни на нас смукачите, че да си и внасяме.
Потребител · 10:23 · 15.09.2014
Нелегални имигранти - не бежанци.
Димитър · 09:59 · 15.09.2014
Колкото повече им се дава на тия жмелове - повече ще искат. Това че ги храним от нашите данъци им е повече от достатъчно, така или иначе нищо положително няма да получим от тях.
Маргит · 09:10 · 15.09.2014
Как не ви е срам ??? ТОВА СА ДЕЦА, а не терористи!!
БРАННИК · 09:06 · 15.09.2014
А требе .
Потребител · 09:00 · 15.09.2014
Хем не са със статут на бежанци хем заради парите от субсидията да ходят на училище.! Българска продажна история ! Нека и джамия да им построят - те християните са вече малцинство в България !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 2Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент