България и Виетнам подписаха договор за сътрудничество

България и Виетнам подписаха договор за сътрудничество | StandartNews.com

София. Министърът на отбраната на Република България Ангел Найденов и министърът на националната отбрана на Социалистическа република Виетнам армейски генерал Фунг Куанг Тхан подписаха меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на двете страни за сътрудничество в областта на отбраната.

„Високо ценя факта, че към досегашните области на сътрудничество – военното обучение и военнопочивното дело, добавяме и нови сфери за обмяна на опит –военната медицина, борбата с тероризма, участието в хуманитарни операции и операции по преодоляване на кризи", каза министърът на отбраната Ангел Найденов след официалното подписване като подчерта и възможностите, които се очертават за отбранителната индустрия и военнотехническото сътрудничество.

От своя страна министърът на националната отбрана на Социалистическа република Виетнам армейски генерал Фунг Куанг Тхан отбеляза, че този меморандум е в интерес на българския и виетнамския народ, и на армиите на двете страни. Той посочи, че България винаги е била ключов партньор за сътрудничество в Европа.

Преди церемонията по официалното подписване на Меморандума за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Социалистическа република Виетнам за сътрудничество в областта на отбраната се проведе среща между българската и виетнамската делегация, на която беше отбелязано възходящото развитие на двустранните военни отношения и бяха набелязани нови посоки за развитие.

Армейски генерал Фунг Куанг Тхан и водената от него делегация бяха официално посрещнати днес сутринта с пълен военен церемониал и полагане на венци и цветя пред паметника на Незнайния воин.

По време на разговорите и на церемонията по тържественото подписване на Меморандума присъстваха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, директорът на служба „Военна информация" Веселин Иванов, изпълнителният директор на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело" Сотир Ушев и директори на дирекция в Министерството на отбраната.

В рамките на четиридневното посещение на виетнамската военна делегация в нашата страна са предвидени срещи в Българската академия на науките и в Националния военен университет „Васил Левски" в гр. Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай