15:13 ч.

23.10.14

2 мин.

2034

0

0

Решават конфликти в интернет чрез медиация

от Виржиния Георгиева |

Решават конфликти в интернет чрез медиация

Добрич. Медиацията решава бързо и икономично спорове и конфликти в интернет пространствата между подрастващи. Конфликтите в училище все по-често тръгват от интернет с размяна на обидни реплики и бързо трупат гняв, предупредиха педагози по време на работна среща в Добрич за медиация на конфликта. В партньорската среща с подкрепата на секторната програма „Грюндвиг" на Европейския съюз участват учители, юристи, психолози, социални работници, представители на институции от Испания, Италия, Румъния, Словения, Турция.


Недоразуменията, които възникват в интернет, най-често са кражба на парола и кражба на самоличност. Всичко това се пренася в училищната среда. Децата трупат агресия и когато нямат достатъчно харесвания във Facebook, поясни Весела Панчева, директор на СОУ „Димитър Талев" в Добрич, което е партньор в проекта. По думите й след подобен конфликт между двама ученици в училището, които си партнирали в интернет игра, единият се преместил в друго учебно заведение.


Споровете могат да бъдат решавани бързо и икономично с медиация, като особено успешно това става, когато самите ученици влизат в ролята на посредници, добави координаторът на проекта Татяна Василева. Изпитана рецепта за умиротворяване на враждуващите страни е да разменят позициите си, така че всеки да може да прецени ситуацията и от гледната точка на другия, посочват педагозите. Ден преди работната среща участниците в проекта са решавали 3 казуса с различни варианти на решение.


В рамките на партньорския проект ще бъдат издадени брошури с решени казуси чрез медиация, така че и други училища да могат да се възползват от опита. Догодина партньорите ще участват в тренинги за решаване на конфликти на форуми в Испания и Италия.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент