Швейцарците не искат 3300 евро заплата

Швейцарците не искат 3300 евро заплата | StandartNews.com

Швейцарците отхвърлиха на референдум въвеждането на минимална заплата от 4000 швейц. фр. (3300 евро) бруто и 22 швейц. фр. (18 евро) на час. Те обикновено гласуват срещу предложения, които според тях биха могли да се отразят зле на успешната им икономика, коментират анализатори.

Само 23% според първоначалните резултати са подкрепили идеята. Референдумът се проведе по инициатива на синдикатите и на левите партии и най-печеливши от него щяха да бъдат работещите в хотели и магазини. За сравнение, почасовата минимална надница във Франция е 9,43 евро, в Испания е 5,05, а в Германия ще бъде 8 евро от 2015 г.

От седмици дебатът между привърженици и противници на идеята не спира - всеки ден се намираше някой да се изкаже, осъждайки или одобрявайки инициативата. Критиците смятат, че подобен висок праг може да доведе до съкращаване на работни места и до скок на безработицата. Според привържениците на рекордното почасово заплащане то ще помогне да се смекчат големите разлики в заплатите. За правителството "исканата минимална заплата може да застраши работни места и ще направи достъпа до професионална кариера още по-труден за нискоквалифицираните и младежите".

На втори референдум в неделя швейцарците се обявиха против купуването на 22 шведски изтребителя "Грипен". По този начин те блокираха модернизирането на армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай