Обама обеща 1 млн. работни места

Обама обеща 1 млн. работни места | StandartNews.com

Шарлът. Барак Обама обеща 1 млн. нови работни места в сферата на производството до края на 2016 г. Още 600 000 американци щели да бъдат заети в добива на природен газ до края на десетилетието. Борбата с икономическата криза бе основен акцент в речта на US президента пред делегатите на конгреса на демократите в Шарлът, Северна Каролина. На форума Обама официално прие да се бори за втори мандат.

Сред целите му ще е до края на 2014 г. да удвои обема на американския износ, до 2020 г. да съкрати двойно вноса на петрол и в близките десет години да съкрати бюджетния дефицит с повече от 4 млрд. долара за 10 години. Освен това обеща двойно съкращение на темповете на ръст на таксите за образование.

Президентът декларира, че ще направи всичко възможно, за да върне предишното икономическо състояние на страната, но предупреди, че, за да се изпълнят целите му ще изиска време и смелост, пише „Индипендънт”.

„Няма да се преструвам, че пътят, който ви предлагам, е бърз или лесен. Никога не съм го правил. Вие не ме избрахте, за да ви кажа това, което искате да чуете. Вие ме избрахте, за да ви кажа истината. А истината е, че ще отнеме повече от няколко години, за да разрешим предизвикателствата, които са градени пред нас с десетилетия. Това ще изиска общи усилия, споделена отговорност и смелостта, упоритото експериментиране, които преследваше Франклин Рузвелт по време на единствената криза, по-лоша от тази”, заяви Обама.

Като основни приоритети в политиката си той посочи енергетиката, образованието, националната сигурност и дефицита.

В словото си Обама отправи резки критики към своя съперник Мит Ромни. Той оспори финансовата политика на републиканците и се противопостави на идеята за данъчни облекчения за милионерите. По отношение на външната политика Обама изтъкна, че Ромни е направил груба грешка, като е нарекъл Русия „враг номер едно”.

"Моят опонент и неговият партньор (кандидатът за вицепрезидент Пол Райън) са новаци във външната политика, но ние видяхме и чухме, че те искат да ни върнат назад в епохата на грубите нападки и грешки, които са стрували толкова скъпо на САЩ. Времето на Студената война отмина”, посочи американският президент. "Във всеки случай, изборът няма да бъде само между двама кандидати или две партии. Това ще бъде избор между два различни пътя за САЩ", подчерта той.

Обясни се в любов на жена си

Обама не пропусна и да се обърне и към семейството си. "Мишел, аз те обичам толкова много. Онази вечер (б.р. - когато тя произнесе емоционална реч) мисля, че цялата страна видя какъв късмет имам с теб. Малия и Саша, аз съм горд с вас ... Но не си правете илюзии, утре сте пак на училище".

Кандидатурата на Барак Обама беше издигната от бившия президент на САЩ Бил Клинтън. Делегации от всички 50 щата на страната я одобриха в спортния комплекс „Тайм-Уорнър кейбъл арена”. Президентските избори в САЩ са на 6 ноември.

Арестуваха младеж заради заплахи в Туитър

21-годишен младеж бе арестуван за заплахи срещу Обама по време на конгреса на Демократическата партия в Шарлът. Задържаният Джамар Симс съобщил в „Туитър”, че смята да убие американския президент. Заканите му, изобилстващи от граматични грешки, се появили в социалната мрежа ден преди откриването на конгреса. По време на разпитите Симс признал, че е публикувал заплахите под въздействието на марихуана.
Ако бъде признат за виновен, той може да получи до пет години затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай