Нещастна любов тласка Хорхе към църквата

Папа Франциск "заплашил" да стане свещеник още на 12 г.

Нещастна любов тласка Хорхе към църквата | StandartNews.com

Папа Франциск се зарекъл да се посвети на църквата още когато бил на 12 години. Причината - несподелена любов.

Това разказва пред британския в. "Дейли мейл" 76-годишната Амалия Дамонте, приятелка от детството на Хорхе Берголио.

"Бяхме 12-13-годишни, не повече. Той беше чудесен. Имаше само едно писмо и то ми струваше удар в лицето от баща ми", спомня си Амалия. "В него се казваше, че ние двамата ще се оженим, той ще ми купи бяла къща, в която ще живеем заедно. Пишеше още, че ако не кажа "да", ще трябва да стане свещеник. За негово щастие казах не", разказва възрастната дама. "Той ме харесваше, знаете как е. Играехме заедно на улицата. Беше тих квартал и той беше много мил", добавя тя.

Днес тя все още живее през няколко къщи от сградата, в която е израснал днешният папа, и разказва, че щом научила за новината, че е станал папа, била шокирана.

"Замръзнах пред телевизора. Не можах да повярвам, че Хорхе е станал папа", споделя Амалия. 

Детската любов на Хорхе Берголио обаче може и да не е била единствена в живота му, коментира в. "Дейли мейл". В интервю през 2010 г. тогавашният кардинал споделя, че на младини е имал приятелка, с която обичали да танцуват танго. Вероятно това е била друга жена, тъй като на 12 години едва ли тангото е сред основните интереси на едно момче, коментира изданието. Възможно е това да е годеницата, за която се твърди в книгата "Йезуитът", която му отказала брак, когато бил на 21 г., след което той влязъл в семинарията.

Винят го във връзки с диктатура

Твърденията, че папа Франциск е сътрудничил на аржентинската диктатура, са пълна лъжа. Това заяви австралийският кардинал и член на конклава Джордж Пел, цитиран от Ройтерс. Архиепископът на Сидни твърди, че подобни обвинения са били отхвърлени преди години. "Директорът на "Амнести Интернешънъл" навремето сам заяви, че обвиненията са напълно измислени. Това са клевети и лъжи", заяви Джордж Пел пред австралийското радио Ей Би Си. Противниците на папата го обвиняват в съучастие в изчезването на двама йезуитски мисионери, задържани през 1976 г. и измъчвани от режима.

Опитът е като старо вино

Възрастните хора трябва да предават опита и мъдростта си на младите, защото те са като хубаво старо вино. Това призова папа Франциск на официалната си среща с кардиналите във Ватикана вчера.

В обръщението си папата посочи, че голяма част от кардиналите са в доста напреднала възраст и трябва да споделят мъдростта си с по-младите от тях. "Нека да дадем тази мъдрост на младите хора. Като старото вино, и тя става по-добра с годините. Нека да дадем на младите мъдростта на живота", призова папата.

Франциск се яви на срещата със скромни бели одежди и черни обувки, вместо с пищно папско облекло и характерните червени обувки.

В четвъртък вечерта пък папата със строг тон посочи, че църквата има нужда от духовно обновление, иначе ще стане обикновена неправителствена организация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай