Феликс откраднал скока на българин

Феликс откраднал скока на българин | StandartNews.com
Виена. Феликс Баумгартнер е откраднал проекта за скок от космоса от българин. Сензационната новина разпространи австрийският вестник "Куриер" два дни след като Безстрашния полетя от 39 км и преодоля звуковата бариера.
Изданието цитира нашенеца Иван Трифонов, който твърди, че започнал да подготвя своя авантюристичен проект още през 1992 година с помощта на руски космонавти. Нарекъл го "Мисия Уран". Мечтата му била да се издигне с 300-метров балон в стратосферата на височина 50 000 фута и да се хвърли оттам със скоростта на звука. За да я реализира му трябвали 6,5 млн.евро, но така и не успял да намери спонсори. Три пъти преговарял с Red Bull - фирмата, която впоследствие финансира Феликс. И трите пъти обаче българинът бил отхвърлен.
През 2005 година се срещнал с Баумгартнер в Залцбург. Трифонов му показал проекта си. "Феликс копира всички изчисления и адреси за контакт. Моето условие беше да ме приемат като консултант на екипа му", разказва Трифонов. Договор обаче не подписали.  "Имам вяра в честността на спортистите. Това беше грешка", отчита сега българинът.

"Скоро ще се чуем", казал му Баумгартнер и повече не се обадил. Трифонов му изпратил коледна картичка с въпрос какво се е случило със съвместния им проект. "Тогава ми отговори, че няма нужда от мен. По-късно научих от медиите, че ще изпълнява проекта с отбора на САЩ. Това е безпринципно", казва нашенецът.
Така на 14 октомври 2012 година австриецът скача от ръба на космоса и става суперзвезда, а българинът седи във сива сграда във Виена и гледа по телевизията как друг сбъдва мечтата му.

"Не завиждам на успеха на Феликс Баумгартнер, но това е моят проект. Бих искал да го съдя, но нямам нищо черно на бяло, нямам финансовата мощ на
Red Bull", казва Иван Трифонов.
Австрийският "Куриер" посочва, че той четири пъти е чупил рекордите на Гинес. Първи е прекосил Средиземно море с балон, пълен с горещ въздух, първи е изминал разстоянието между Северния и Южния полюс с балон и първи е минал с балон над Кремъл, Йерусалим и Китайската стена. Най-голямата му мечта обаче остава неосъществена.

 "Идеята за свободно падане от стратосферата е на повече от 50 години. Концепцията на г-н Трифонов не е била убедителна и затова не й е даден ход", твърдят спонсорите от Red Bull.

Преди 12 години Иван Трифонов разказа за своя проект в интервю за вестник "Стандарт", озаглавено "Българин ще лети в Космоса с балон". Може да го прочетете ТУК. Историята на Трифонов наистина е впечатляваща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай