Ватикана: Разводът вече не е грях

Ватикана: Разводът вече не е грях | StandartNews.com

Католическата църква модернизира вижданията си за семейството. Ватикана представи днес документ, с който отменя греховете за разведени и хомосексуални, стига да са християни.

"Разведени, съжителстващи без брак, изневерили или хомосекуални - всички те, ако са християни, са деца на църквата и хора на нашето време". Това е новата доктрина на папа Франциск за морала, семейството и любовта, с която реформира вековни постулати, съобщава Нова телевизия.

За първи път католическата църква отдава значение на сексуалните удоволствия и страстта и ги определи като израз на любов. "А именно, любовта е в основата на християнството", поясни говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, който представи новата доктрина.

Модерният документ е плод на тригодишни усилия на група теолози, както и на редица и допитвания до вярващи. Църквата се стреми да се пригоди към начина на живот на модерните времена и да върне християните в лоното си, обясняват голямата стъпка от Ватикана.

Католическата църква вече препоръчва на божиите служители да не правят разлика между съжителстващи двойки и такива с брак, както и да не страдат от предразсъдъци за сексуалните предпочитания на миряните.

Новите морални виждания засягат милиард и 300 милиона католици по света. Въпреки историческата промяна на възгледите на католическата църква, все още остават някои табута - например това за сурогатното майчинство. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай