Мей и Меркел: Брекзит започва през 2017 г. (ОБЗОР)

Мей и Меркел: Брекзит започва през 2017 г. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма да напускаме европейските си приятели, обеща новият британски премиер

Германският канцлер Ангела Меркел и новият британски премиер Тереза Мей се споразумяха, че излизането на Великобритания от ЕС няма да започне преди 2017 г. По време на първата си задгранична визита Мей казала на колежката си, че не може да активира чл. 50 от Лисабонския договор, преди страната да изясни целите си. Меркел от своя страна подкрепила това въпреки призивите на други европейски лидери процедурата да започне възможно най-скоро.

По думите на Меркел е "абсолютно разбираемо" правителството на Мей да иска известно време, за да определи интересите и целите си. "Никой не иска това да виси във въздуха. Не мисля, че британците го искат, нито пък страните от ЕС. Всички имаме интерес този въпрос да бъде внимателно подготвен, позициите да са ясно дефинирани. Смятам, че е абсолютно необходимо да се даде определено време за подготовка", посочи Меркел на пресконференция с Мей след срещата в сряда вечер. Мей пък за пореден път ясно подчерта, че член 50 няма да бъде активиран до края на тази година.

Меркел обаче уточни, че даването на време на Великобритания няма да позволи да бъдат заобиколени правилата на ЕС, които забраняват всякакви неформални дискусии преди активирането на клаузата.

Мей подчерта още, че Великобритания няма да изостави Европа след Брекзит. "Искам да бъда ясна - ние не изоставяме европейските си приятели. Великобритания ще продължи да бъде страна, гледаща напред, и Германия ще остане ценен партньор и приятел за нас", каза още премиерът. "Същността на нашите взаимоотношения ще се промени, но искаме да запазим възможно най-тесни връзки", сподели Мей и добави, че либералните пазари и свободната търговия трябва да са доминиращи принципи в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

Посещението при Меркел бе първата спирка от европейската обиколка на Мей. Снощи тя трябваше да се срещне за вечеря с френския президент Франсоа Оланд. Според предварителните очаквания от срещата Оланд се е готвел да поиска от Мей активиране на излизането от ЕС възможно най-скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай