Гърция трябва да гласува законодателни промени до сряда

Гърция трябва да гласува законодателни промени до сряда | StandartNews.com

Финансовите министри от еврозоната дадоха срок до сряда на Гърция да приеме новите законодателни промени, които са необходими за провеждането на реформите.

Това условие сега е необходимо, за да може да започнат нови преговори, съобщи електронно издание на френския вестник "Фигаро", цитирано от БГНЕС.

Промените, които трябва да бъдат приети са в областта на пазара на труда - за пенсионерите, за ДДС, данъците и приватизацията.

Този следобед след срещата на финансовите министри започна и срещата на върха на 19-те страни членки на Еврозоната.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви по-рано, че споразумението за Гърция може да бъде постигнато още днес, предаде РИА Новости.

"Ние сме готови за достоен компромис. Той е от полза за всички народи на Европа. Ние можем да постигнем споразумение днес, ако това бъде поискано от всички участници", заяви Ципрас при пристигането си на срещата на върха на Еврозоната.

Еврогрупата пък заяви, че няма база за започване на преговори за нова спасителна програма за Гърция.

Лидерите на страните от Еврозоната са на мнение, че следка за финансова помощ за южната ни съседка не може да бъде сключена днес, защото първо трябва гръцкият парламент да гласува всички мерки за бюджетни съкращения и ограничения.

"Споразумение ще бъде възможно, едва когато Атина започне да прилага всички мерки, включително пенсионна реформа и увеличение на данъците", се посочва още в документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай