Европейската комисия: България и Румъния да влязат в Шенген

Европейската комисия: България и Румъния да влязат в Шенген | StandartNews.com

Европейската комисия призова Съвета на ЕС да включи България и Румъния в Шенгенското пространство, това заяви на пресконференция в Брюксел комисарят по миграцията, вътрешните дела и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от БГНЕС.

Това са част от мерките, които се предлагат за  съхраняване и укрепване на Шенген. Комисията предлага да актуализира Кодекса на шенгенските граници, за да адаптира разпоредбите за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници към настоящите нужди в отговор на променящите се и постоянните заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност.

Същевременно се въвеждат по-строги процесуални гаранции, за да се гарантира, че граничният контрол по вътрешните граници остава изключение от правилото и представлява крайна мярка, използвана само ако е необходима и съответстваща, като така се ограничава въздействието върху свободното движение, уточняват от ЕК.

България и Румъния са доказали способността си да защитават външните граници на ЕС и поради това следва да станат членове на нашата вътрешна зона без граници, заявяват още от ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай