Андрей Бабиш: Шокиран съм от случващото се

Андрей Бабиш: Шокиран съм от случващото се | StandartNews.com

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш призна, че е "шокиран" от скандала около продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

"Ръководството на енергийната компания трябва да обясни на Надзорния съвет продажбата на българските активи на „Инерком", обясни той в интервю за своя "Лидове новини".

"От самото начало критикувах ръководителите на ЧЕЗ за действията им на Балканите. Считам, че техните сделки са неблагоприятни, непрозрачни и странни. С продажбите на компании в България, главният изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш ме увери от самото начало, че това е прозрачен процес с ясен и добре познат партньор. Той ми каза, че Надзорният съвет следи всичко", обясни чешкият министър-председател.

"Аз съм шокиран от това, което се случва в България. Освен това премиерът Бойко Борисов заяви, че се води разследване от различни органи. Не разбирам сегашната ситуация изобщо. Изпълнителният директор на ЧЕЗ трябва да обясни на Надзорния съвет какво става", категоричен бе премиерът на Чешката република.

Бабиш припомня, че ЧЕЗ не е 100-процентово държавна фирма и Прага няма пълен контрол върху нея (чешкото финансово министерство има 70-процентов дял). "Малко или много това дружество прави каквото си иска. ЧЕЗ е държава в държавата", коментира премиерът.

Бабиш обърна внимание и на информацията, че Българската банка за развитие отрича участие в сделката, но е предоставила на ръководството на чешката компания документ, че ще рефинансира заем на ЧЕЗ-България за десетки милиони евро. "Ако някой е дал подвеждаща информация на борда на ЧЕЗ, това ще е много голям проблем", предупреди чешкият министър-председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай