Българи воюват срещу българи в Донбас

Българи воюват срещу българи в Донбас | StandartNews.com

Опрощават кредити на нашенци, ако се запишат в армията

Българи се бият срещу българи в Украйна. Едните са мобилизирани от украинската армия, а другите се сражават за опълченците. В същото време международната общност се опитва да намери изход от кризата в Украйна. След поредните разговори вчера се очаква ключова среща на Нормандската четворка в сряда.

Войната в Украйна хвърли на фронта българи срещу българи. Едните са мобилизирани в редовната армия, а другите са в опълчението на сепаратистите. За това алармираха пред "Стандарт" представители на българските общности в Украйна. "Имам двама племенници на 19 и 20 г., които получиха призовки за украинската армия. В същото време в Донецк живеят братовчеди, чийто син се бие за проруските опълченци. Представяте ли си какъв кошмар е, ако те трябва да стрелят един срещу друг", обяснява ужасната ситуация 54-годишен бесарабски българин от село Голица, който държи името му да не бъде огласено.

Според неофициална информация в Украйна живеят между 500 000 и милион наши сънародници. Повечето от тях са в паника заради масовата мобилизация, обявена от киевските власти.

Активното разнасяне на повиквателни за бесарабски българи в Болградска област вдигна накрак над 300 майки в село Дмитровка и още 400 в Нови Трояни, които протестираха против мобилизацията на техните синове.

"На всяка врата в Болград се звъни и се чука с юмруци, за да се връчи повиквателната, ако откажеш да се подпишеш и да се явиш на медицинска комисия - тежко ти", оплакват се нашенци. Натискът за спешно попълване на киевската армия расте, след като военният министър на Украйна Степан Полторак призна, че на практика мобилизацията върви към провал.

Според огласените данни едва една пета от предварително желаната бройка мъже ще бъдат закарани в казармите. "Никой не иска да става пушечно месо. Затова всеки се спасява както намери", гласят коментарите в интернет на призовани младежи.
"С ръка на сърцето мога да заявя, че абсолютно никой от нашите бесарабски българи не иска да воюва на фронта", категорична е пред "Стандарт" Мария Гайдаржи, председател на Болградския районен съвет. Според нея сънародниците ни в Украйна се надяват българската държава да задейства механизъм за експресно получаване на бг гражданство и изпращане на хуманитарна помощ за изпадналите в беда наши сънародници в Украйна. Нашите роптаят, че София е внесла 500 хил. лв. в дарителския фонд за лечение на ранени украински войници към края на 2014 г., но не се е погрижила за сънародниците си в Бесарабия, които се нуждаят от храни и гориво.

"На практика българите в Украйна не могат да напуснат страната заради обявената мобилизация, а и консулството в Одеса поголовно отказва да им издаде паспорти или пасавани", обяснява патовата ситуация Бойч Соколов от Одеса. Негови приятели и роднини са си намерили препитание в България и сега са готови да помогнат на свои земляци, ако те успеят да се измъкнат от Украйна.

В същото време Соколов разказа и за един от триковете, с които властите в Киев привличат нови войници. "На всички, които имат кредити и лизинги към "Приватбанк", им обещават пълно опрощаване на задълженията, ако се хванат за оръжието. От колцентровете на банката звънят на длъжниците уж да им напомнят за вноските и веднага им предлагат пълно опростяване срещу място в украинската армия. Този метод касае и всички българи на украинска земя, които имат кредити в тази банка", обяснява Соколов.

Отделно кандидатите за армията били насърчавани и с премии от 50 000 гривни (около 5000 лв.) за убит сепаратист на фронта в Донбас. "Кашата е пълна. Половината българи поддържат украинските власти, а другата половина е проруски настроена", е мнението на Игор Басанджи, гагауз от Измаил, който живее и върти бизнес в Киев. "Мобилизацията касае всички. И гагаузите, които са около 300 хиляди, и молдованите, и бесарабските българи, и евреите. Никой не те пита от коя националност си и искаш ли да се биеш, щом си украински гражданин, си длъжен да защитиш родината си", казва Игор. Въпреки това той е категоричен, че не иска да ходи на фронта. Вече е погребал много приятели, пренесъл е десетки ранени, много от които бесарабски българи, попаднали на фронта.

В Болград никой не иска да се бие

Най-голям отпор срещу мобилизацията дават сънародниците ни в Болград. Градът е административен център на Болградски район, Одеска област. Смята се за неофициална столица на бесарабските българи. Те са около 80 на сто от 15-хилядното население на Болград. Градът е основан още в 1821 г. от български преселници. На 28 юни 1858 г. със съдействието на управителя на Молдова, българина Никола Богориди, отваря врати болградската гимназия "Св. св. Кирил и Методий", която дава много кадри за българската държава след Освобождението. Повечето села около Болград също са населени от българи: Василевка, Кримичное, Бановка, Голеца, Виноградная, Ореховка, Дмитровка, Червеноармейское, Городнее, Нови Трояни, Залезничное, Табаки, Водочен и други. През 2013 г. градът прие българския език като официален.

Берлин: Жертвите са 50 000 души

Жертвите на конфликта в Украйна са достигнали 50 000 по данни на германските разузнавателни служби, цитирани от вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Числото на загиналите е 10 пъти повече от официално обявените от Киев данни. "Германските спецслужби оценяват жертвите в Украйна от началото на конфликта там на около 50 хиляди души. Тази цифра е десет пъти повече от заявените официални данни. Официалните цифри явно са много занижени и не заслужават доверие", твърди източникът от разузнаването. Според последните официални данни на Киев жертвите на размириците са 1200 военни и 5400 мирни жители. Това обяви президентът на Украйна Петро Порошенко, който участва завчера в Мюнхенската конференция по сигурността.

Източникът в спецслужбите казва още, че данните на киевските власти имат едностранен характер и след тежко сражение обикновено се съобщава, че жертвите са десетки, а реално те са много повече. 

МНЕНИЯ

Твърдо сме за мирно решение

Бойко Борисов, премиер

Когато френският президент говори за война, това е много притеснително. Вече действително съм много разтревожен от това, което се случва. В момента по-тревожното е, че сигналите от срещите на канцлера на Германия, френския президент, руския президент са доста разнопосочни. Затова срещата в понеделник на Меркел с Обама също е много важна. България зае позиция, която е ясна и точна. Ние сме член на НАТО, изпълняваме своите ангажименти, но искаме да се действа с разум и въпросът да се реши по дипломатичен път. Така че абсолютно подкрепям мнението и на Франция, и на Германия за мирно решаване, а не с оръжие на този конфликт. По въпроса за мобилизирането на етнически българи в Украйна ние не можем да вземем отношение, защото това са техни граждани. В същото време те са и добре дошли в България, когато пожелаят.

По-добре трудни преговори от жертви

Сергей Станишев,
президент на ПЕС

Политическото решение е единственото възможно за излизане на кризата с Украйна, тя трябва да се реши по мирен път. По-добре трудни, остри и продължителни преговори, отколкото човешки жертви. В конфликта вече са загинали над 6000 души, а десетки хиляди са осакатени и ранени, близо милион са бежанците. Преговорите между Путин, Оланд и Меркел дават надежда в тази насока. Агресивното говорене и провокации създават своя спирала, която води нещата в обратна посока. България има пряк интерес от мирно регулиране на кризата.

Сънародниците там са наша грижа

Михаил Миков,
председател на БСП

БСП е против въвличането на България в организирането на военни действия срещу Русия. Многократно сме обсъждали въпроса за ситуацията около българските граждани в размирна Украйна. Затова още преди Коледа внесохме законопроект за създаването на постоянна комисия в НС по въпросите на българите в чужбина, но за съжаление и до днес въпросът не намери място в дневния ред на парламента. Аз лично съм имал срещи с българи от Тараклия, Болград.

Вече погребахме убит младеж в Донецк

Мария Александровна Гайдаржи, председател на Болградския районен съвет.

- Г-жо Гайдаржи, как се приема от бесарабските българи обявената масова мобилизация?
- Обезпокоени сме от това, че в Украйна се води необявена война и заради нея се пристъпи към нов етап на масова мобилизация. Като представителка на българското население изразявам дълбокото си възмущение към всичко, което става в Украйна.
- Кой подлежи на мобилизация?
- Всички младежи и мъже са длъжни да приемат повиквателната за медицинска комисия. Тези, които успешно минат прегледите, не ги изпращат директно на фронта, а на военна подготовка за два месеца.
Приемането на повиквателната за мъжете е задължително, а за жените има доброволен характер. Явяването на медицинска комисия обаче е задължително! В противен случай следват административни глоби и санкции.
- Готови ли са бесарабските българи да попълнят армията?
- Всички бесарабски българи са единодушни - не искаме война, не искаме да се бием! Наскоро един 70-годишен баща попречи на сина си, който е на 44, да отиде в комисията, като му каза "аз ще отида на война, теб няма да те пусна!". На 27 януари се събраха много майки от село Дмитровка на демонстрация против мобилизацията на синовете им. В Нови Трояни 400 човека изпратиха подписка до Андрей Дмитриевич Горвалов, шеф на военния комитет в региона. Вече имаме загинали българи, за съжаление наскоро погребахме наш сънародник, младеж на 23 г., който загина при бомбардировките на летището в Донецк на 20 януари. Беше трагедия, живите баба и дядо да погребат внука си. Българите отправихме подписка към президента Порошенко за бързо подписване на мирното споразумение, аз лично първа сложих подписа си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай