Китай с готовност за инвестиция от $250 млрд. в Латинска Америка

Китай с готовност за инвестиция от $250 млрд. в Латинска Америка | StandartNews.com

Китай изрази своята готовност през следващите 10 години да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка, предаде "Ройтерс", като се позова на изказване на премиера на страната Си Дзинпин.

Той обяви това днес по време на церемонията по откриването на първия министерски форум Китай-SELAC (Общността на латиноамериканските и карибските държави), провеждащ се днес и утре.

"Уверен съм, че тази среща ще даде плодотворни резултати и ще бъде положителен сигнал за задълбочаване на сътрудничеството между Китай и страните от Латинска Америка. Тя ще има важно и трайно въздействие върху насърчаването на сътрудничеството като цяло за просперитет в целия свят", заяви Си Дзинпин.
 

"През следващите десет години двустранната търговия между Китай и страните от Латинска Америка може да достигне 500 млрд. долара. Китай и страните от Латинска Америка ще си сътрудничат в областта на енергетиката, развитието на инфраструктурата и иновациите", допълни министър-председателят.

Си Дзинпин посочи, че основните резултати от двудневния форум ще бъдат приемането на 5-годишен план за цялостно сътрудничество, както и развитието на регулаторната рамка на механизма на взаимодействие на форума, информира агенция Синхуа.

Според експерти сътрудничество между Китай и много страни от Латинска Америка е от взаимна полза и в интерес на двете страни. Източната страна се нуждае от природни ресурси и консумативи, а страните от Латинска Америка получават прилив на милиарди долари китайски инвестиции в своята икономика и дългосрочни заеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай