Жълт дъжд шашна софиянци

Жълт дъжд шашна софиянци | StandartNews.com

Спорят дали цветните капки са от Сахара или борови иглички

Проливен дъжд с жълти оттенъци изплаши жителите на столицата. Десетки софиянци сигнализираха за странно оцветени локви. В неделя след изсъхването по автомобилите и тротоарите на града останаха следи от фин светложълт прах. Мнозина притеснени дискутираха в социалните мрежи от какво може да е това "чудо". Повечето потребители предположиха, че дъждът е от облаци, събрали песъчинки от Сахара, каквито всяка година поне веднъж донасят циклоните от Северна Африка. Появиха се дори екзотични предположения, че става дума за прах от борови иглички или от цъфтежа на дърветата.
Дежурните метеоролози от БАН не се наеха вчера да дадат обяснение на какво се дължи жълтият дъжд над София. "Това може да стане ясно само след като се изследва химичният състав на валежа в лабораторията на Института по метеорология и хидрология", заявиха дежурните синоптици. Резултати ще бъдат готови днес. "Възможно е причината да са пясъчни бури от Сахара, макар че конкретната метеорологична обстановка да не предполага пренос на песъчинки оттам", заяви един от дежурните пред "Стандарт". Такива дъждове и друг път са се изсипвали над страната ни по това време на годината и не са опасни.
Притеснени граждани обаче допускаха, че светложълтият цвят е досущ като този на сярата. В началото на май жълти валежи над Карлово и региона предизвикаха паника сред местните жители и особено земеделските стопани, защото дъждът остави жълт прах по цветята, доматите и марулите. И тогава хората смятаха, че това са серни съединения, попаднали в облаците от комините на близки металургични заводи. От Института по метеорология към БАН обаче категорично отхвърлиха тази възможност.
"Поискахме становище от РИОСВ София за произхода на оцветяването на съботните валежи", заявиха вчера от Столична община. "Няма нищо притеснително в това оцветяване. Много по-притеснителни са градушките, които тепърва предстоят", заявиха вчера дежурните метеоролози. За понеделник прогнозата е да се завихрят грамотевични бури с опасни градушки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай