20:15 ч.

24.05.15

2 мин.

13481

11

0
Жълт дъжд шашна софиянци

Спорят дали цветните капки са от Сахара или борови иглички


Проливен дъжд с жълти оттенъци изплаши жителите на столицата. Десетки софиянци сигнализираха за странно оцветени локви. В неделя след изсъхването по автомобилите и тротоарите на града останаха следи от фин светложълт прах. Мнозина притеснени дискутираха в социалните мрежи от какво може да е това "чудо". Повечето потребители предположиха, че дъждът е от облаци, събрали песъчинки от Сахара, каквито всяка година поне веднъж донасят циклоните от Северна Африка. Появиха се дори екзотични предположения, че става дума за прах от борови иглички или от цъфтежа на дърветата.
Дежурните метеоролози от БАН не се наеха вчера да дадат обяснение на какво се дължи жълтият дъжд над София. "Това може да стане ясно само след като се изследва химичният състав на валежа в лабораторията на Института по метеорология и хидрология", заявиха дежурните синоптици. Резултати ще бъдат готови днес. "Възможно е причината да са пясъчни бури от Сахара, макар че конкретната метеорологична обстановка да не предполага пренос на песъчинки оттам", заяви един от дежурните пред "Стандарт". Такива дъждове и друг път са се изсипвали над страната ни по това време на годината и не са опасни.
Притеснени граждани обаче допускаха, че светложълтият цвят е досущ като този на сярата. В началото на май жълти валежи над Карлово и региона предизвикаха паника сред местните жители и особено земеделските стопани, защото дъждът остави жълт прах по цветята, доматите и марулите. И тогава хората смятаха, че това са серни съединения, попаднали в облаците от комините на близки металургични заводи. От Института по метеорология към БАН обаче категорично отхвърлиха тази възможност.
"Поискахме становище от РИОСВ София за произхода на оцветяването на съботните валежи", заявиха вчера от Столична община. "Няма нищо притеснително в това оцветяване. Много по-притеснителни са градушките, които тепърва предстоят", заявиха вчера дежурните метеоролози. За понеделник прогнозата е да се завихрят грамотевични бури с опасни градушки.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 20:13 · 27.05.2015
да се напикае жълтия твърд остатък за всеки случай..
silvadimitrova · 21:43 · 25.05.2015
Жълт беше дъжда и над Кюстендилско вчера,неделя!
минаващ · 19:43 · 25.05.2015
И над София, а днес и над Пловдив е същото. И е малко неадекватно да се обяснява с боров прашец или пясък от Сахара. Подобна на пяна консистенция, определено приличаща на химическа.Не на образувана по естествен път.
Потребител · 18:46 · 25.05.2015
това е от борови иглички, елате на Боровец да го видите тук има многооооо, получава се веднъж годишно 1 седмица когато боровите дръвчета цъфтят, какви са тея пясъци кви са тея глупости, българският народ нистина е много тъп
Пловдив · 08:29 · 25.05.2015
Пясък е бе хора. Не се шашкайте!
Потребител · 08:23 · 25.05.2015
Пясък от Сахара. Района на Мароко, Алжир или Тунис. Там песъчинките са много ситни - като прах
Потребител · 07:29 · 25.05.2015
Утайката има специфични свойства и цвят.Тъпо е да се отричат очевидни неща пред хора, разбиращи поне малко от химически съединения и реакции.
Потребител · 00:54 · 25.05.2015
Най-притеснителни са обяснения като "Няма нищо притеснително в това оцветяване". Хората не са глупаци, но никой не обяснява, какво съдържа жълтия прах, къде се образува и как попада в дъждовните облаци.
Потребител · 23:02 · 24.05.2015
Това е цветен прашец!!!!
Потребител · 21:29 · 24.05.2015
И в северозападна България валя такъв дъжд,н е пясък-пясъка не плува,по-вероятно е да е прашец защото е предимни под дървета но пък досега го е нямало.Трябва да се изследва под микроскоп да се види да ли е прашец .Едвали е серни саединения тъй като не вреди на растенията интересно е наистина какво е....
Потребител · 23:03 · 24.05.2015
@Потребител Имало го е много пъти ;)
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент