Търговска камара осигури мед.-сестри за възрастни

Търговска камара осигури мед.-сестри за възрастни | StandartNews.com

Българско-турската търговско-индустриална камара и Филиалът на варненския медицински университет в Шумен решиха да възродят една забравена здравна услуга за пенсионерите от града. Преди години общината в Шумен финансираше работата на една медицинска сестра, която по график обикаляше клубовете на пенсионерите и извършваше някои по-леки медицински услуги. Жената мереше кръвно налягане, даваше някои елементарни здравни съвети. От 3 години тази дейност е спряна, припомнят от Камарата.

По инициатива на Българо-турската камара здравната услуга ще бъде възобновена по друг начин. В партньорство с Филиала на медицинския университет, студентки от заведението, под надзора на асистенти, ще извършват по график дейността в 14-те пенсионерски клуба в Шумен. Те ще мерят кръвното на възрастните хора, ще мерят нивото на кръвната захар, ще изнасят кратки здравни беседи, ще дават и някои здравни съвети в рамките на компетентността си.

Цялата кампания ще бъде целогодишна и ще се финансира от Българо-турската камара.

В понеделник изпълнителният директор на Камарата Венцислав Венков и директорът на Филиала проф. Соня Тончева обявиха инициативата пред председателите на пенсионерските клубове от Шумен. Тя беше приета с благодарност от хората от третата възраст и с надеждата да не бъде прекъсвана във времето. Изказаха се препоръки при възможност към услугата да се включат и клубове от селата на общината.

Венков обясни, че има договорки с ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев от есента към кампанията да се включат и студенти от специалността „Социална педагогика" на университета. Те също по график ще посещават клубовете на пенсионерите и ще извършват някои социални услуги на възрастните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай