09:41 ч.

29.07.13

2 мин.

2128

1

196

Село брани античен град от иманяри, иска полиция

от Владимир Симеонов |

Село брани античен град от иманяри, иска полиция

Американци наливат пари за изследването на селището


Благоевград. Не само туристи, но и иманяри атакуват античния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга. За проблема алармира кметът на петричкото село Рупите Георги Атанасов. Древното селище се намира само на 1 километър от църквата на ясновидката, в подножието на изгасналия вулкан Кожух.


Само преди месец приключи работата на терена на български и американски археолози. Селището изследва и холивудската звезда Коул Спраус, който е студент по археология в САЩ. Той откри римски антики в занаятчийска работилница. Дейността на специалистите бе осигурена и с помощта на 50 000 долара, отпуснати от Американския изследователски институт.


„Само полицейско присъствие може да откаже тези, които съсипват уникалната историческа находка. Те на практика унищожават държавно имущество. Няма спасение от набезите на иманярите, затова трябва да се вземат необходимите мерки", твърди селският управник.


За по-сигурно жители на селището си отварят очите на четири и дебнат за непознати хора в района. Наглеждат периодично античния град. Видят ли в него иманяри, веднага се обаждат в полицията. Търсачите на исторически ценности Те могат да съсипят разкопките и да компрометират работата на нашите и чуждите археолози, които вече няколко години работят на терена.


Експертите откриха в последните няколко години стотици ценни експонати, които са изложени в Градския исторически музей в Петрич. Намерени са останки от градска инфраструктура – улица, улици на стъпала. Археолозите попаднаха и на гробове от раннохристиянски погребения. Надеждите са, че те ще успеят да открият останки от театър, от форум, от обществени сгради.


Само дано преди тях не свършат работата им десетките иманяри, които дълбаят връх Кожух за антики, молят се жителите на село Рупите. Те настояват община Петрич да назначи денонощна охрана на историческия обект.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:55 · 29.07.2013
Селата не са били приоритет на никое правителство до сега, няма да са и на това!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент