С Буквиада честваха 24 май в ромския квартал

С Буквиада честваха 24 май в ромския квартал | StandartNews.com

Стара Загора. С олимпиада, посветена на буквите, отбелязааха 24 май в ромския квартал „Лозенец" в областния град. Буквиадата бе организирана от чешки доброволци към фондация „Дон Боско - България", които са у нас по програма на Европейската доброволческа служба „Млади за младите". Целта е покрай игрите ромските деца да научат повече за делото на Кирил и Методий, поясниха инициаторите. Малчуганите се състезаваха в различни дисциплини, като наградата за всеки победител бе една буква от българската азбука. На почетната стълбичка на призьорите застанаха децата, спечелили най-много букви.

Любопитното е, че чешките доброволци са от Моравия, където през втората половина на 9 в. братята Кирил и Методий провеждат първата си просветна мисия сред западните славяни. Както е известно, през пролетта на 863 година славянските първоучители и техните ученици са посрещнати тържествено във Велеград, Великоморавия. Тук те създават много училища и обучават стотици ученици. Константин-Кирил Философ поставя основите и на славянската литургия.

Днешната мисия на братята-селезиани сред децата в неравностойно положение не само в България е също похвална просветителска работа, посочват от фондация „Дон Боско".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай