Нова находка в античния резерват Августа Траяна

Нова находка в античния резерват Августа Траяна | StandartNews.com

Стара Загора. Откритата преди месец римска мозайка в термите на древния град Августа Траяна се разкри в целия си блясък. Върху изящното мозаечно пано на пода в предверието на къпалните се появи изображение на кантарос /ритуален съд за пиене вино/. Това съобщиха от екипа на археолога Димитър Янков, който извършва спасителните разкопки в античния резерват. Мозайката е от 2-и век и една от най-големите по мащаб – около 200 кв., откривани у нас. Според Янков точно такъв орнамент досега не е разкриван на територията на античния резерват „Августа Траяна-Верея".

Той не изключва възможността при по-нататъшното разчистване да се появи и централна рисунка-медальон като откритата преди 2 години в частен имот недалеч от термите ритуална сцена с бога Пан и танцуващи вакханки.

Вторите по големина у нас римски терми са открити през 60-те години на миналия век при частични разкопки. Сега спасителното разкопаване и проучване е в рамките на проект за превръщане на античното наследство на Стара Загора в туристическа атракция. Той е за над 4 млн. лв и се финансира от оперативна програма „Регионално развитие. За цялостното разкриване и съхраняване на място на мозечното пано обаче били необходими допълнителни около около 30 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай