Баба мами банка да й дадат кредит

Баба мами банка да й дадат кредит | StandartNews.com

Разград. Белокоса любителка на шопинга ще бъде наказана за банкова измама. 67-годишната Велика Станкова от Разград искала да изтегли потребителски кредит, но ниската й пенсия от 112 лева я държала извън списъка на надеждните длъжници.

Жената обаче много искала да се види с пари в брой и да може да се отдаде на шопинг в магазините секънд хенд, където комшийките й пазарували редовно. За да се сдобие с правото да вземе потребителски кредит от 1000 лева, баба Велика се решила на измама. Тя декларирала пред банката, че има пенсия от 321 лева и така получила заема.
Лъжата лъснала, когато дошло време да се връщат парите. Пенсионерката, която скоростно била изхарчила кредита, не могла да заделя вноски за банката и така станала клиент на Темида.

В съда бабата признала вината си и сключила споразумение с прокуратурата. Разкаянието й донесло условна присъда от четири месеца, с тригодишен срок на изпитание. Освен срама от лъжата белокосата измамница ще понесе и санкцията да плати разноските по делото на стойност 100 лева, решиха магистратите.

Казусът с Велика не е изолиран случай в практиката на съдилищата в Разградско, призна говорителят на окръжната прокуратура в града Милена Пенчикова. Имаме и други дела за банкови измами, заведени срещу пенсионери. Доста възрастни хора, притиснати от нуждата, отчаяно търсят кредити и, за да могат да минат през банковото сито, подават декларации с невярно съдържание. Когато станат обект на прокурорско дирене, признават вината си, без да шикалкавят с обяснението, че парите са им трябвали, за да платят сметките си за ток, вода, да си купят лекарства. Обвинителите не водят статистика за това колко от белокосите измамници са станали мошеници по неволя и колко са жертва на шопинг манията. Що се отнася до Велика, тя и на младини е била изправяна пред съда за измами, но присъдата й от далечното минало била малка и срокът за реабилитация бил влязъл в сила, когато тя отново била изправена зад съдебната банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай