21:55 ч.

06.03.18

3 мин.

0

15

0

Народ, който не признава стореното добро, е недостоен

от Мира Стоянова |

Народ, който не признава стореното добро, е недостоен

Обществото ни е дълбоко разделено и то не само по темата за Русия, казва академик Константин Косев


-Академик Косев, как разчитате изказването на руския патриарх Кирил, който каза, че е огорчен от „приравняването на Русия към други народи, участвали в Освобождението на България преди 140 години"?


- Във войната участват много поданици на Негово императорско височество руският император. Не се уточнява какви, защото участват десетки народности в рамките на Руската империя. Тя е многонационална държава. Участват финландци, поляци, украинци, кавказци и т.н. Аз съм участвал в научна конференция преди 20 г. в Хелзинки за участието на финландците в Руско-турската война. Пак подчертавам – всички те са поданици, а не граждани, на руския император. Разбира се, етническите руснаци са най-големият и основен процент. Не може да се изброят всички участници. Да не забравяме, че това е Руско-турска война, обявена от руския цар и неговите поданици участват. Официалните лица трябва да бъдат много внимателни, когато говорят по темата. Във войната участват и хора от балтийските покрайнини – литовци, латвийци, естонци, редно ли е и тях да прибавим?


- Каква е ролята на българските опълченци за освобождението на страната ни?


- Отначало руското командване е смятало, че българските опълченци няма да бъдат бойна част, а само ариергард. Руснаците са се опасявали, че опълчението е съставено от бивши бунтовници и революционери и са се отнасяли със съмнение към тях. В хода на войната обаче, тъй като Русия не е готова да води такава война, те се включват като активна бойна единица в руската армия. И участват във всички важни сражения – в Стара Загора, на Шипка.


- Защо 140 години по-късно българите така ожесточено продължават да спорят за събитията около Освобождението?


- Защото в момента българското общество е болно – общество, което се намира в условията на преход. От края на Първата световна война, та до днес се води гражданска война със затихвания и афектиране. Българското общество е дълбоко разделено и то още след Ньойския договор. И както виждате, оттогава досега се води ту бурна, ту кротка политическа битка между различни прослойки. В това отношение тепърва имаме още да страдаме, тъй като се чувства на всяка крачка, че обществото ни е много разединено. И то не само по темата за Русия, а и по много други. Сега обаче актуалният въпрос е свързан именно с Русия и това засилва напрежението.


- Споровете за Освобождението обаче непрекъснато препращат и към настоящето...


- Разбира се, това е част от противопоставянето. Всеки вижда само едната страна на нещата, а не другата. И затова стават тези противоборства.


- Какво е значението на датата 3 март за България?


- Тази дата е символ на победата, но не самото освобождение, тъй като България е конструирана като нова държава чак на Берлинския конгрес. Но се превръща в един стимул, който чертае задачите за национално обединие. И става национален идеал и затова на тази дата се придава толкова значение. Това е главният стимулатор на бъдещите войни и усилия за национално обединение.


- Според някои 24 май е истинският национален празник на България. Вие как мислите?


- 24 май си е национален празник, но е друг вид празник, духовен. Според мен тези, които твърдят подобно нещо, не разбират за какво говорят. Когато българският народ е научил за подписването на Сан Стефанския мирен договор, цялата българска етническа земя е ликувала и се е радвала. Естествено, хората не са знаели, че този договор е временен. Споменът за това обаче още е жив. Не мога да кажа дали днес русофилите или русофобите са повече в България. Но народ, който не е признателен към тези, които са му сторили добро в тежък момент, е недостоен народ.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:26 · 09.03.2018
Вън от Родината западните пейзани и тяхните дебили-гъзолизци,както и техните мекерта-кретени,които не могат да измислят а само повтарят като папагали пагубните за народите призиви за 3 ТСВ.
Потребител · 21:04 · 07.03.2018
24 май е истинският национален празник на България. Обединява, а не разделя. Какво по-хубаво от духовен празник? Празник започващ от детството, празник от миналото, празник за бъдещето.
Потребител · 14:14 · 07.03.2018
Ако не беше инициативата на славянските общества,склонили императора да започне руско-турската война-зашото Русия в този момент не е имала готовност за такава, то най-вер. до младотурския преврат 1918 г.,т.е.цели още цели 40 години турците щяха да са ни на гости,а ние рая с още десетки хиляди избити,обесени,обезглавени и изнасилени.А не се знае дали пак нямаше да останем санджак,та до днес като кщрдите.
Потребител · 14:04 · 07.03.2018
До СанСтефанския прелиминарен договор понятие като държава България не съществува от 500 години,5 века.бИЛО Е САМО В МИН.ВРЕМЕ, КАКТО СЕГА ГОВОРИМ ЗА ТРАКИЯ,ЗА РИМСКАТА И ЗА АВСТРОУНГАРСКАТА империи.Като пончтие за ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ отново възкръсва след руско-турската война и за първи път именно възможния за подписване след нея СанСтефански договор.
Потребител · 13:52 · 07.03.2018
Ако Русия бе гласувала за запазване на СанСтефанския прелиминарен договор ,което щеше да стане с напускане на преговорите ,друг начин няма, е значело войната да продължиа нно този път до турските войски щяха да се наредат и Франция и Англия,а от към гърба им и Австроунгаря и Германия. И никаква България, вероятно на цялата територия нещо като Източна Румелия,но на цялата ни територия.ТОЧКА.
Потребител · 13:36 · 07.03.2018
Русия е провалена държава от славянски дегенерати
Потребител · 13:35 · 07.03.2018
Вън от Родината руските мужици и техните мекерета ,както и кретени ,които си измислят цитати от един сектант -хороводец .
Потребител · 13:09 · 07.03.2018
словоизлиянията са излишни.
В МОМЕНТА НАШИЯ НАРОД БЕЗДУХОВЕН,
ДЕМОРАЛИЗИРАН И БЕДЕН.
ИМАМЕ СЛАВНО МИНАЛО,
ЗА СЛАВНО БЪДЕЩЕ-НАДА ЛИ!!!!!
БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ-ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕН....С НЯКОЛКО СМЕНЕНИ ЧИПА
Потребител · 13:03 · 07.03.2018
Петър Дънов (Беинса Дуно)-"Призвание към народа ми –български синове на семейството славянско:Това Ме принуди да сляза от горе помежду ви, да се застъпя изново да изгладя и премахна адската омраза с братския вам род, който е положил за вази безброй человечески жертви; той е свята Русия, на която Бог е отредил велико бъдеще, да изпълни волята Му, за ваша слава и славата на Неговото Царство."
Потребител · 09:52 · 07.03.2018
И плюха народа си тъи както и чуждeнeц нe го e плюл. Аз напримeр сам благодарeн. Защо нe мe броят.
24 май е истинският национален празник на България
опетков · 09:30 · 07.03.2018
Недостоен е народ, който има за академици, особи като този. Кажи му академик и не го обиждай повече.
опетков · 09:28 · 07.03.2018
Когато някой идва да те освобождава, той няма претенции към теб, не иска да му плащаш разходите за войната, не заграбва и не разменя територии за твоя сметка. Не дължим никаква признателност към агресивната азиатска империя, ламтяща и сега да владее целия свят. Въпреки, че в историята няма "ако", сигурен съм, че съдбата на българите и България щеше да е много по-добра, ако "Освободителката" не се беше намесила в нашия живот.
Потребител · 09:17 · 07.03.2018
академик косев рускотурската война е 17 подред а турция е очаквала свободата ни да бъде призната заедно стази на сърбия и румъния това е първата в света платена война от вълчан войвода с 34 тона злато руснаците признават 4 тона като идват със старо и негодно оръжие със190 000 войска като смо половината прекосяват дунава за да се бият 450 000 турска армия с модерно оръжие и са били против опълчението защото са искали да загубят войната и да погубят българия три месеца след победата са я разкъсали на 4 парчета нищо не е безкористно
Потребител · 08:51 · 07.03.2018
Поздрави! Така е, но с малка забележка никога и никъде в света в колонизирана държава с избори се избират управници. Управниците изпълняват безпрекословно волята на колонизатора, а пък той ги назначава и контролира. Изборите са театър за легитимиране на назначените, т.е. необходима е изборна активност без да се анализират (броят) гласовете. Затова резултатите от изборите се представят в 18:00 часа в изборния ден, при неприключили избори и не изготвени протоколи.
Потребител · 01:20 · 07.03.2018
Точно определено недостоен народ,който си избира и недосотйни управници всички в България правят този народ и докато не се научат да уважават мнението на другия и да го оборват с факти а не с лъжи,псувни,бой убийства и закани, няма напредък.Когато нападаш,биеш,убиваш,лъжеш и крадеш на това учиш децата си,а въщотот това се завърта обратно и идва при теб и този път ти се жертвата.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент