Властта да не се унижава с цирка на зелените

Властта да не се унижава с цирка на зелените | StandartNews.com

Не може да има дебат с еколози, които наричат Стефка, Бербатов и Любо Ганев "елитни проститутки"

Владимир Каролев, съветник на икономическия министър

В понеделник вечер за пръв път от доста време изпитах истинско омерзение. Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие" и виден член на коалиция "За да остане природа в България" нарече 27 български спортни звезди "елитни проститутки". Все още ум не ми го побира как може да обидиш по такъв начин Радо Янков, който по същото време кацаше на българска земя с кристалния глобус и световна титла по сноуборд? Как можеш да обидиш по такъв начин Наско Сираков, който по това време се възстановява в болница? Как можеш да обидиш по такъв начин Стефка Костадинова, Боян Радев, Любо Ганев, Митко Бербатов, и още над 20 спортни звезди?

Какви са тези грантове и поръчки, които те мотивират да направиш такова нещо?

Да, спортистите казаха нещо, което вече е очевидно за всички - с развитието на 2-3 зимни курорта в България се прави партийна политика. Но спортистите казаха и нещо, което е много по-ценно - пред България стои задачата да се изгради спортна инфраструктура, далеч надхвърляща границите на две или три ски зони. Не знам колко човека го знаят, но даже държава като Словения, която има само 2 млн. жители и много по-малка територия от България и по-малко и по-ниски планини, броят на скиорите е колкото в България. Швейцарецът Лаурент Ванат, световно признат експерт по туризъм, наскоро заяви, че България има най-висок потенциал за ски туризъм на Балканите, а през последните 10 г. изостава в инвестициите от всички околни страни. Даже Гърция има повече работещи лифтове от България. За какъв масов ски спорт, за какво обществено здраве, за какво уважение към природата и за какъв професионален спорт, можем да говорим тогава?
Държавата през 2014 г. приема стратегия* за развитието на туризма до 2030, която получава изключително висока оценка от председателя на Световния съвет по туризъм Талеб Рифай. Тази стратегия престоява за обществено обсъждане над два пъти повече време, отколкото е необходимо по закон и срещу нея няма никакви възражения. Предвижда се България да използва по добре природния си потенциал и да увеличи тройно зимните и планински туристи, както и да удвои транспортната инфраструктура в планината. Всичко това се приема имплицитно и от зелените неправителствени организации.

Какво се случва сега, обаче? Пишат се плановете за управление на парковете, които да предвидят изпълнението на стратегията - партийните зелени и свързани с тях НПО-та бавят и пречат за приемането им. Не трябвало да има нови лифтове и писти в Рила и Пирин. Нищо че огромна международна френска компания има намерение да създаде нов курорт в Рила, разбира се, със спазване на най-високите екостандарти. Планът за управление на парк "Витоша", писан под контрола на дългогодишния директор на парка Тома Белев, в съчетание с клаузи от закона за горите и ЗУТ, не позволява на Витоша да се сложат нови модерни лифтове. Сега и в Западна Стара Планина има някакви намерения за развитие на ски зона, но еколозите отново слагат спирачки.

На фона на всичко това, половината българско правителство и директори на многобройни институции се събраха накрак и три часа слушаха цирка на тази група "еколози". Разбира се, с никакъв ефект, освен унижението за държавните институции.

Затова, аз вече апелирам към държавата и министрите, да си помислят добре как ще сядат на една маса с еколози, които не само не признават решенията на институциите, но и наричат Стефка Костадинова, Боян Радев. Митко Бербатов и Любо Ганев "елитни проститутки"?

В крайна сметка, българският народ е казал, че човек не трябва да се бори с прасе - и двамата ще се окаляте, но на него ще му хареса. Май същото важи и за борбата с тази група партийни еколози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай