22:05 ч.

12.01.18

3 мин.

0

14

0
Туск ни избави от комплексите

Уважение. Това беше основното послание на речта на Доналд Туск, която впечатли толкова българите. Няма нещо грандиозно, това е добра дипломатическа практика и отделно от това видяхме европейски стил, т.е. един човек си е свършил професионално работата от пиарска гледна точка. Направи ми впечатление, че речта е издържана в основни послания около българското председателство. Някои от тях са въплатени в клипа за председателството, други пък текат из интернет. Туск се е съобразил с тях. Разбира се, доста внимателно е подходил неговия речописец, явно е координирал посланията със София. Затова в словото имаше знакови за нас факти като това, че държавата не е сменяла името си.


Речта беше надъхваща


На мене ми подейства с две неща - първо, емоционално, разбира се, и второ, аз много се радвам като видя, че някой си е свършил работата. Хубав пример. Вълнуващо беше.


Ако трябва да бъда откровен, има някои тънки моменти, мисля, че има малко ирония, малко приятелско ухапване. Дано бъркам, дано е само одраскване.


В този изказ за красотите мнозина видяха съзвучие с темата на деня - природата и т.н. Това е идеологическо противоречие - повече природа или повече икономика. Много любопитно ще е, ако се окаже, че Туск е описал това. Беше любопитно, че изведе някаква приемственост на тема траки- българи, което е един от сравнително неглижираните прочити на нашата история. Ние нали все се чудим кои сме и откъде идваме. И тук беше много забавно, че той даде тракийска нишка.


Много ми хареса и това, което той каза: Кой, ако не вие да се занимавате със Западните Балкани. Както и че ние не сме загубили бойно знаме в битка.


Това е тържествено слово, то се прави, за да те докосне. В интерес на истината, като човек, който е създал много текстове за какво ли не и се занимава с публичност, трябва да кажа, че патетичният жанр е един от най-лесните. Защото най-лесното нещо на света е да докоснеш нечие самочувствие и да го понапомпаш. Това направи Туск. Нормално, не казвам - добро или лошо, казвам, че е на място. Така се прави, по дефиниция. С две думи- не е изненада. Иначе - респект за това, че Туск произнесе речта на български език. Като един поляк най-големият проблем явно бяха ударенията, но се беше справил много добре. Хареса ми и това, че все пак


Туск съчета европейско и национално


Това е един политик, който се смята за много либерален, много космополитен и в този смисъл той се явява отрицание по-скоро на националистическата политическа традиция в собствената си страна. Туск е представител на либералната десница в Полша, а не на консервативната католическа десница на "Право и справедливост".
В този смисъл беше знаменателно тъкмо от неговите уста да се чуят такива послания.


Сред най-важните беше: "Нищо не ви е дадено даром". Това е наш много стар комплекс, между другото донякъде с основание, че повечето неща в историята са идвали даром. И нали знаете Вазов пък в един друг цитат казва: "Нека таз свобода да ни бъде дар", т.е. това е най-голямото проклятие. Одата "Опълченците на Шипка" всъщност опровергава точно това, че даром сме получили свободата си. Туск ни успокои пък на свои ред, казва - не сте получила даром Европейския съюз, вие сте се борили, аз като поляк го знам, защото ние сме от Изтока. Беше много силно.


Това очевидно е реч на човек, който много добре е внимавал къде го стяга чепикът българина. За да ни успокои точно за най-голямото ни притеснение, защото нашият исторически комплекс е, че всичко сме получавали даром. Туск ни каза с усмивка: "Спокойно, не сте виновни, заслужили сте го !". А това винаги звучи добре.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 03:07 · 14.01.2018
ТУСК ДОБАВИ НОВИ КОМПЛЕКСИ:
1,ВЕЛИК НАРОД -ЖАЛЪК НАРОД(заплати под жизнения минимум)
2.БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА-ДА
БЪЛГАРИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ НА ЕВРОПЕЙЦИ-НИКОГА(нямат идеи....прости)
Кондю · 14:22 · 13.01.2018
Така и така обяви стоичков за велик, можеше да каже, че сме научили Третия свят да псува на български :-)
Потребител · 08:26 · 15.01.2018
@Кондю Вярно Стоичков е велик, но всичко го е постигнал и направил сам с труд и талант, колкото и някои да го наричат див селянин.Ако всички Българи бяха работливи колкото дивия селянин, нямаше да получават малки заплати.
Потребител · 10:28 · 13.01.2018
V polscha obi4st li go vashischtavat li mu se kato.v bg????
Потребител · 07:42 · 13.01.2018
Що не питате хората които работят по 27 - 8 дни в месеца за 600 лева по 12 часа на ден каква е речта на туск. Щото ще ви пратят там откъдето сте изсрани
Потребител · 07:41 · 13.01.2018
ТАШАК. СЛАДКИ ПРИКАЗКИ СЛУШАХМЕ И ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА. ТАМ ПОНЕ ИМАШЕ СПАРЕДЛИВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. СЕГА Е ДИВ КАПИТАЛИЗЪМ ГРАНИЧЕЩ СЪС РОБСТВО
Потребител · 14:37 · 13.01.2018
@Потребител МАИ СИ СПАЛ НА МОКРИ ВЕСТНИCИ?! СПРАВЕДЛИВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ПРИ СОCИАЛИЗМА,ТОВА Е НАИ ГОЛЕМИЯ АБСУРД, В КОИТО МОЖЕ ДА ВЯРВА НЯКОИ!
Потребител · 08:12 · 14.01.2018
@Потребител Не знам на какви весниСи съм спал но през соца имаше работа за всички гарантирано по 8 часа. Събота и неделя почивка. Отпуска по две седмици на море и после две седмици на планина. Със столова със избор на две три ястия. Ако не ти хареса работата има и други предприятия. Ти си бил сигурно на маййка си в гъза помияр
Потребител · 03:13 · 13.01.2018
Но обърнете внимание на речта , всичко за което говори са постижения от далечни отминали години, няма нищо построено и постигнато от сегашните обитатели на България.
Потребител · 02:36 · 13.01.2018
В Туск няма нищо необичайно, просто уважението към съгражданите си липсва на Българина за това уважението което той показва към България се приема като необичайно нещо.45% от населението на България има Тракийска ДНА,13% е Славянсаката ДНА.-най близките на Българите са Румънците,Унгарцитеи Северна Италия,както и Македония в която се е установила Ордата на Хан Кубер..
Потребител · 10:31 · 13.01.2018
@Потребител Педер. Какво уважение да имам към съгражданин работодател за когото аботя по 12 часа 27 дни в месеца за 600 лева без отпуск. Такива са 90 процента от работодателите. В същото време трупат имоти и коли а работниците се чудят как да спестят 2000 лева за да се вдигнат от България завинаги.
Потребител · 02:11 · 14.01.2018
@Потребител Като работодателя ти няма уважение и работиш за 600 лв , на месец 27 дни по 12 часа .Нито си се оженил за този работодател нито е единствения в целия свят,никой не ти е сложил пистолет на главата да стоиш при него.Както той може да те уволни така, и ти можеш да го напуснеш.Ако си способен,имаш умения ,работен опит в специалноста си и диплома, работа за теб ще има.Ако си продавач в магазин или шофьор на такси не можеш да очакваш много.
Потребител · 04:16 · 14.01.2018
@Потребител Ха да видим тeбe какви си ги свършил, та говориш така. Сигурно и 600 лeва нe правиш.
Потребител · 19:18 · 14.01.2018
@Потребител Не може да очакваш да работиш на ниско квалифицирана работа и да получаваш възнаграждение , като да речем Компютърен Специалист или Финансист.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент