Проф. Михаил Константинов: Дървената мафия издави България

Проф. Михаил Константинов: Дървената мафия издави България | StandartNews.com

СИРИЗА притесни богатите българи, глупаво е Реформаторите да подливат вода на ГЕРБ в София

Проф. Михаил Константинов

- Проф. Константинов, мисля, че не е рано да говорим за избори, тъй като вече партиите започнаха да се готвят.

- За избори никога не е рано да се говори, знаете, че подготовката за новите избори винаги е с обявяването на резултатите от старите. Друго нещо искам да кажа, че което мисля че е много важно. Миналата година казах, че ще ни сполетят страшни наводнения, те едва сега започват. Тази година ще бъдем удавени, буквално, а догодина ще бъде още по-лошо. Причината е много проста. Тотално изсечените гори в и около басейните на реките и по планините. Тази вода, която ни залива, е водата, която не можа да попие в земята, тъй като горите са изсечени. Ще става все по-страшно, ако тази криминална банда, която унищожава България, не бъде спряна. Защото скоро положението ще стане неудържимо. В допълнение да кажа, че докато водите ни заливат, а хората се евакуират, една друга банда ходи и мародерства.

- Можем ли да покажем бандата, която изсича горите, можем ли да я назовем по име?

- Тя не е една единствена, нарича се дървена мафия. Това са няколко големи фирми, които в съучастие с местните власти унищожават българските гори. Един достоен кмет наскоро се опълчи срещу този бандитизъм, това е кметът на Малко Търново. Той за съжаление, остава единствен, защото много е жалко, но много често кметовете са намесени в това, което се случва. Първо са бандите, които организират сечта на големите дървета и техния износ, по-нататък вървят малките цигански банди, които довършват, това което е останало. Тук става въпрос за тотална сеч.

- Ето проблем, който някои биха сметнали за частен, а той е много сериозен национален проблем. Как ще се впише в местните избори, които след месеци ще дойдат?

- Мога да ви кажа и датата коя е. Първият тур на местните избори ще е на 25-ти октомври, а вторият тур ще бъде на 1-ви ноември. Датите не са съобщени още официално, но са логично следващи. По традиция най-интересни са изборите в големите градове, още повече, че там резултатът от първия тур определя втория тур на много други места, защото хората гледат какво е настроението в София. Разбира се, в София кметът на ГЕРБ ще бъде избран, за това няма никакво съмнение. До колкото изобщо има интрига е това, дали ще стане на първи тур. Възможно е, ако се издигне силен кандидат от Реформаторския блок, това да доведе до 2-ри тур. Преди всичко ще призова управляващите да не излизат с различни кандидати, защото дават лош сигнал върху избирателите по цялата страна. В крайна сметка, когато човек участва в една коалиция той участва не само на ниво правителство, но и на другите места. Ако трябва, кандидати на РБ по места могат да бъдат подкрепени от ГЕРБ, но да се пречи на изборите в големите градове по този начин, за мен е недопустимо. Какво ще вземе кандидата на десницата от реформаторите? Ще вземе едни 10 процента. Точно тези проценти, вероятно няма да достигнат на ГЕРБ да спечели на първия тур. Не виждам смисъл. Това е глупост и се надявам тя да не бъде направена.

- Дали е възможно за тези местни избори да бъде вкаран и задължителният вот?

- Задължително гласуване в България няма да има, това е ясно на всички, които се занимават с избори. Аз бих препоръчал на нашето общество да се включи в един професионален и задълбочен дебат на тема дистанционно електронно гласуване. Ясно е, че на местни избори такова гласуване не може да има, но на три вида други избори е подходящо: на европейски, президентски и парламентарни. Това е, което трябва да се случи.

- Има ли опасност феноменът СИРИЗА да не остане изолиран само в Гърция, а да прескочи границата и у нас?

- Той феноменът е готов да прескочи. Самата СИРИЗА ще се промени, ясно е, че няма да остане на нивото на предизборните си приказки. Както виждате вече сменят концепцията. Правят стъпки назад, но примерът на СИРИЗА е заразителен, защото проблемите са същите. Да не мислите, че българите имат чувството, че нещо е справедливо? Напротив. На България в момента основният проблем е чувството за несправедливост. Дори богатите българи чувстват, че нещо не е наред, че не живеят сигурно, че обществото не се развива добре. Това нека и богатите да го знаят, между другото. Да не си мислят, че нещата са им уредени. Защото приказките са им такива, че като нямат хляб, хората да ядат пасти. Но знаете подобни приказки до какво са довели. До това, че този, който ги е изрекъл, е бил скъсен с 30 см.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай