Намалиха неустойките за отказ от мобилен оператор

Намалиха неустойките за отказ от мобилен оператор | StandartNews.com

Има промяна при предсрочното прекратяване на договор

Богомил Николов е доктор по икономика и магистър по политология и стопанско управление от СУ "Св. Климент Охридски" и университета "Еразмус" в Ротердам. Изпълнителен директор е на Българската национална асоциация "Активни потребители" от 1999 г. Член е на Икономическия и социален съвет и Европейския икономически и социален комитет.

- Господин Николов, предсрочно прекратяване на договор с мобилен оператор - възможно ли е?
- Отдавна клиентите са свикнали, че ако искат да прекратят предсрочно договора си с телеком, ще трябва да платят като неустойки всички месечни такси до края на конкретния договор. Тази практика се основаваше на неравноправни клаузи от общите условия, които противоречат на изискванията на Закона за защита на потребителите и следователно могат да бъдат обявени за нищожни от съда. В последната година и половина обаче ситуацията се промени. За да се избегнат дълги съдебни дела по заведените колективни искове, КЗП проведе преговори с операторите за доброволно изменение на тези клаузи. Наскоро председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов обяви, че са постигнати споразумения с два от мобилните оператора (Мтел и Виваком) за намаляване на неустойките при предсрочно прекратяване на договори до три месечни такси. С третия оператор (Теленор) все още не е постигнато споразумение, но се очаква той

също скоро да въведе тази промяна

за да не се стига до принуда по съдебен път. Все още обаче проблемът не е решен напълно. Оказва се, че Мтел възнамерява да не прилага тази възможност към абонатите, сключили договор преди 1 юли 2016. Как ще се развие ситуацията предстои да разберем. Според Асоциация Активни потребители операторите трябва да се конкурират да запазват клиентите си с добри услуги, а не със закрепостяващи договорни клаузи.
- Какви са най-честите оплаквания на потребители от мобилни оператори?
- Обикновено те са свързани както с услугите, които търговците предлагат, така и с крайните устройства, които предоставят като таблети, мобилни телефони, лаптопи и други.
- По какъв начин институциите реагират и по-специално КЗП, за да променят практиките на операторите?
- КЗП проведе преговори и успя да постигне споразумение с два от мобилните оператори за намаляване на неустойките при предсрочно прекратяване на срочни договори. Срещу третия, който отказва да се съобрази с техните препоръки, е заведен колективен иск в съда.
- Какви са неустойките, които се изискват от операторите за прекратяване на срочните договори? Каква е ситуацията в момента при отделните оператори?
- Преди, когато абонат на мобилен оператор желаеше да прекрати предсрочно своя договор, той трябваше да заплати месечните такси до края на договора.

Към днешна дата ситуацията е следната

При Виваком може да се прекрати предсрочно договор при обезщетение до 3 месечни такси. Промяната е въведена от 1 май 2015 г. и важи за всички клиенти, независимо дали са сключили договора си преди или след тази дата. При М-тел абонатите могат да прекратят предсрочно договор при обезщетение до 3 месечни вноски само ако е сключен след 1 юли 2016. За споразуменията, подписани след тази дата обаче, се прилага старото правило за неустойки в размер на всички месечни такси до края на договора. От компанията отказват да прилагат новите условия към договори сключени преди тази дата, въпреки че това противоречи на споразумението с КЗП.

А ако абонатите на Теленор искат да развалят договор с тази компания, ще трябва да заплатят всички такси до края на договора. Срещу "Теленор" ЕАД е заведено дело от Комисия за защита на потребителите (гр. дело № 15539/2014г. Софийски градски съд ) за прогласяване нищожност на клаузата от общите условия, която регламентира тази практика.
- А измененията важат ли и за другите услуги, които мобилните оператори предлагат като телевизия, интернет, фиксирани телефонни услуги?
- За двата оператора - Мтел и Виваком - условието за три месечни неустойки важи за потребители и на мобилните, и на фиксираните, и на пакетните услуги. За абонатите на Теленор се прилагат условията, които вече споменах - заплащане на всички вноски до края на договора, както е и при мобилните услуги, които този телеком предлага.
Според Активни потребители, всички доставчици на телекомуникационни услуги, в т.ч. доставчиците на кабелна телевизия и интернет

трябва да променят общите си условия

давайки възможност за прекратяване срещу максимална неустойка от 3 месечни такси. Не трябва да се допускат изключения от този принцип за никоя компания.
- Какво могат да направят абонатите на един оператор, ако той отказва да намали неустойките и да промени политиката си?
- Според споразуменията между КЗП и мобилните оператори, би трябвало новите условия да важат за всички настоящи абонати на Виваком и М-тел без значение от датата на сключване на договора. Асоциация "Активни потребители" съветва всички абонати, които получат в сметките си неустойки за повече от три месеца, да не ги заплащат, а да възразят пред оператора с жалба, че неустойката е прекомерна и не следва да се прилага, тъй като противоречи на Закона за защита на потребителите. В допълнение, абонатът може да сезира КЗП, за да бъде забранена тази нелоялна практика. Според самия Закон за защита на потребителите санкциите за нелоялни търговски практики са до 30 000 лв. за първоначално нарушение и до 50 000 лв. за повторно. Всеки абонат може да заведе и индивидуален иск в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай