Любо Киров: Бог ме спаси при катастрофа

Отказаха да завъртят албум на "Те", защото бил много "джаз", разказва Любо Киров, съдия в X Фактор 2

Любо Киров: Бог ме спаси при катастрофа | StandartNews.com

Ако Любо Киров напоследък много е липсвал на дамската аудитория, то тя ще го гледа в продължение на месеци - от 9 септември по Нова той ще съдийства в X Фактор. За шоуто първите му стъпки в музиката и как така живее с Никол Кидман го разпита "Стандарт".

- Любо, в Библията е казано "Не съди, за да не бъдеш съден" - а ти ще си съдия в X Фактор 2. Това означава ли, че ще си много внимателен?

- Участниците сами са пожелали да се съобразят с нашето мнение. Хората искат доброволно да приемат съвет как да станат звезди. Да съдиш някого се случва, когато някой смята, че е прав, а ти си убеден, че греши. Кандидатите, които не пускаме напред, обикновено са съгласни с нашите оценки - усещат, че наистина нещо не им достига.

- Доброто ченге ли ще си във вашата четворка?

- В живота не съм от най-строгите хора, доста съм толерантен. Но не съм безобразно толерантен. Няма да видите само добро ченге в мен. Ще видите обективни оценки и от четиримата съдии. Мария е страхотна, приятели сме от 15 години, Заки е много интелигентен и честен. Не познавах Саня до този момент и съм очарован от нея. Тя има различен поглед и често пъти не сме на едно мнение, но е много обективна. Вижда нещата като продуцент и не можеш да не се съгласиш с нея и нейните доводи. Има бизнес мислене, но не изпуска и онази част от артиста, която се нарича "Х фактор" - тази светлинка, която да ти подсказва, че това е бъдеща звезда.

- Твоята дефиниция за шоуто?

- Вроденото усещане да разказваш на хората по-добре истини, отколкото някой друг - това е в същността му. Особено в музиката няма прошка, ако хората надушат някакъв фалш. Не можеш да пееш и да не си истински. Затова искам да видя в хората, които идват, че могат да радват феновете дълго време. Някои неща се учат, но харизмата е вродена.

- Какво ще дадеш на участниците в твоя отбор?

- Ще дам съвети за практически неща, които съм преживял. Винаги има какво да ти каже човек, който е минал по пътя, по който си се устремил. Те ще се сблъскват с по-голяма публика. А аз ще им кажа, че и пред голяма, и пред малка - енергията е една и съща. Важното е да бъдат убедителни.

- Защо има голям наплив в тези музикални формати - толкова таланти ли има в нашата малка страна?

- Навсякъде има толкова формати, даже и повече. Ние в случая работим за най-успешния в целия свят. Наистина от "Х фактор" излизат звезди. Ако си припомним от миналия сезон, от него се пръкнаха Рафи, Ангел и Мойсей. Доволни сме, че даваме шанс за можещи хора. Много пеят и свирят, но като дойде моментът да си поръчаш някой да пее и трябва да платиш за това, се спират на 4-5 човека от нашето поколение и на тези, които излязоха от "Х фактор". Иначе всичко живо пее и свири, но никой не иска да го плати и да го купи. Канят Мария Илиева, Графа, Миро, Ангел и Мойсей. Иначе таланти - много. Но във времето в музиката сме виждали самоубиващи се надарени хора. "Х фактор" е талант плюс характер, харизма, амбиция и т.н.

- Като Мадона...

- Да, тя не е най-талантливата певица, но никой не може да я свали от трона й. Ще видите и в кастингите, че търсим личности.

- В "Музикална академия" по ТВ7 също ще търсят пеещи таланти, журито отново е от известни хора - Фънки е мащабен, Георги Христов е голяма поп звезда? Как ще отвърнете на удара?

- Нямаме конфронтация. Четиримата сме заложили на абсолютната истина в нашите коментари. Истината не трябва само да я търсим, но и да я даваме. Нашият съдийски квартет е на много високо ниво и личностите в него ще изиграят голяма роля за това да гледат нас.

- Какви са кандидатите, някой с нещо впечатли ли те?

- Възрастово диапазонът е голям - от 18 до 70. Работещи какво ли не.

- 70-годишен може ли да е "Х фактор"?

- Ще видите. Ще чуете и много интересни истории. Мнозина искат да станат звезди и заради финансовия момент, да оправят живота си. Но всеки обича да пее. Музиката е на първо място. Изданието ще бъде и много интернационално като кастинг. Има кандидати от Великобритания, Русия, Македония, Шотландия, Швейцария, Холандия. Някои участници изпяха мои и на Мария Илиева песни, но ние им обяснявахме, че това не носи бонус точки. Даже изостря взискателността ни. Не съм сигурен, но мисля, че доста от тях ги скъсахме. Много залагаха на хип хопа, други повече танцуваха, отколкото пееха. Мислехме, че Саня е желязната лейди, но имаше участник, който я разплака с изпълнението си. Аз също плаках на една песен. Докоснаха ни дълбоко някои изпълнения.

- Разкажи за твоите първи стъпки, кой те откри за музиката?

- По наше време нямаше подобни формати и никой не ни откриваше. В студентските ни години с Мария имахме групи, обикаляхме в клубен вариант и в рамките на десетина години ни се случваха нещата, за да стигнем до днешния ни музикален статус. Активният ни период започна през 2000 година, когато вече имаше възможност да се издаде нова авторска музика. Нямаше при нас "бум-тряс" и си звезда. Свириш в клуб, харесват те, канят те пак, отиваш в по-голям клуб, вдигаш цената на билета. После издаваш хит. Снимаш видеоклип първо за 500 лева, после за 10 000 и така. Разликата в поколенията е голяма. Може и да сме изгубили много време за това, че не е имало предавания като "Х фактор", но може пък да е било добре за нас.

- Съжаляваш ли, че си станал музикант?

- Всеки ден се будя и благодаря на Господ, че правя точно това, което искам. По-голям лукс няма за мен. Сега съм по-добре от всеки друг път.

- Първият хонорар помниш ли?

- Тогава бях с една от клубните ми банди. Помня, че хонорарът ни беше два пъти по-малък от сметката, която навъртяхме на бара. Ако бяхме изпили 100 лева, хонорарът на четиримата е бил 50. И още един-два пъти свирихме там, за да си изплатим вересията.

- Млади изпълнители пак негодуват от ротацията по радиата, че не пускат достатъчно бг музика или ако го правят, то е предимно хип хоп.

- Радиата са частни медии, не са длъжни да въртят нищо. Ако едно парче е добро, тръгва и върви. Някои от медиите обаче понякога бъркат - кое ще върви и кое не. Но това не ми е болна тема, защото интернет е пространството, което разби този монопол. Често нещата тръгват от интернет и радиата се молят на станалия там известен певец да им даде хита си. Тогава той може да откаже. Преди се смяташе, че телевизията прави хората популярни. Сега това е интернет. Много да внимават медиите с изказванията кой кого прави велик оттук нататък. Защото артистът оцелява и то безобразно интересно. Много телевизии и радиа ги няма, но има артисти, които са 30 години на сцената.

- Може би за по-младите групи това има значение, защото гонят известност.

- Борбата е една и съща. Когато в началото направихме албум с "Те", не искаха да го въртят, защото бил много "джаз". Но пък този първи диск стана емблематичен и хората още го слушат.

- Говорейки за жанрове, хип хопът ли е по-модерен сега и защо?

- Да, така е. Хип хопът е най-актуален. Той печели улицата. Имам предвид младите хора под 18. Те търсят свободата, лукса, на места нещата се припокриват с чалга идеалите. Улицата винаги е по-голяма. Тя иска да се весели. Един 16-годишен не иска да пише мемоари - защо да е сериозен, като току-що се е откъснал от мама и татко и мечтае да се изрази?! Ще се търсят, ще се опарят от всичко и всеки, докато помъдреят. И тогава ще поискат да намират и съдържание в музиката.

- Подкрепяш ли протестите?

- Аз съм тежко аполитичен. Свързвам го с християнството. Показват една монета на Христос и искат да го подхлъзнат с въпроса "Трябва ли да даваме данък на кесаря", за да видят как той ще се държи в политическия живот. И той обръща монетата и ги пита чий е образът. Отвръщат му "На кесаря" и той казва: "Тогава кесаровото кесарю, Божието Богу". Аз моите данъци ги плащам на Господ. Защото смятам, че сърцето или душата нямат нищо общо с морала в политиката, културата, естетиката, подреден от човеци. Така че проблемите ще съществуват и в едното, и в другото правителство. Да откраднеш, да убиеш, да излъжеш не са политически норми, те са човешки и духовни. За тях има съд във всяко правителство. Не вярвам, че някой политически модел е по-добър от някой друг. Християните са били изгаряни и разпъвани в римско време. Политиката не ме плаши. Вярата, която имам, е над всичко. Нито протестирам, нито подкрепям.

- Защо все не успяваме да сме напълно щастливи?

- В момента, когато хората спрат да крадат и да лъжат - то е библейско, нещата ще се оправят. Аз съм пацифист. какво значи да убиеш за страната си?! Казано е да не убиваш, това е една от десетте Божи заповеди.

- Като сме на такава вълна, усещал ли Божи пръст в живота си?

- Всеки ден има Божия намеса в моя живот. Къде видима, къде не. Човек вижда до върха на обувките си, а Бог вижда надалеч. Затова казвам, че днес съм най-добре. Всеки има периоди надолу и нагоре, но последният момент е по-добър от всички други. Веднъж усетих много осезаема подобна намеса. Пътувахме с майка ми към вилата ни със спортна малка кола. Излизаме на един завой и не мога да го взема- дал съм повече газ. Набивам спирачки, тя се обръща и докато летим с главите надолу, се споглеждаме с майка ми като на забавен каданс. Помислих си: "Край! Чупим си вратовете", и в този миг усетих как някой хваща колата и я обръща и тя пада на гумите като в памук. Ако видиш снимки на колата след това, няма да повярваш, че сме оцелели.

- Защо има такива моменти?

- Това е намеса, за която Бог има кредит да го направи. Ако човек се дръпне и позабрави за Бог, врагът навлиза в пространството. Но ако везните на твоето отдаване и вяра са повече откъм Божията страна, Бог има право на намеса.
Всяка секунда има трептене между добро и зло, насред което сме ние. Бог е алфа и омега, добро и зло, но е избрал да бъде добър през цялото време и затова е съвършен.

- Съжалявал ли си за "Те"?

- Решенията, които съм взимал в кариерата си, не са били емоционални. Давал съм толеранс, отстрани изглежда "А, той се махна", но една-две години давах кредит на доверие към групата и тогава си тръгнах. Исках да се спре с това бездействие.

- Приятели ли сте с останалите?

- Да, вечеряме понякога с Ясен и Преслава. Даже излязоха на мой концерт и пяха наскоро.

- Песните ви какво влияние имат?

- Най-големият комплимент е, когато почитателите ти казват, че идват да те чуят, за да се заредят. Има хора, които са се събирали след раздяла заради определени парчета, други са се отказвали от самоубийство заради моя песен.

- Кога ще чуем новото ти парче?

- На 17 септември е премиерата на "Имам само теб". В клипа участват Арена оркестра, музикантите Живко Петров и Ангел Дюлгеров, "Sofia Gospel Choir". В записа поканих и Мария Илиева. Гласовете ни са насложени като в голям госпъл хор. Режисьор е Васко Стефанов.

- Как така живееш с Никол Кидман?

- Никол Кидман се казва кучето ми, тя е мопс. Хамелеонът Хама вчера се спомина.

- Майли Сайръс скандализира с проявите си на видеонаградите на MTV, с голотата и поведението си, трябва ли да има такива провокации?

- Явно пеенето не стига и хората компенсират с идиотско поведение. Когато няма какво толкова да покажеш, търсиш друг начин да станеш интересен. Ако хората бяха по-умни, щяха да игнорират подобни щуротии.

- Какво помниш от годините, прекарани в Художествената академия?

- Учих керамика и стъкло, но това съвпадна с клубния живот на бандите ми. Но преди година-две направих магистратура. Дипломната ми работа се казва "Начало". Творил съм много неща, картини, скулптури. На майка ми съм правил отливки на лицето.

- Как я направи?

- Тази история е много страшна. Майка ми едва оцеля. Сламката, през която трябваше да диша, се запуши с гипса. И въпреки че губеше въздух, тя не се местеше, за да не ми развали работата. Помаха само с ръце. И не я бях намазал добре с крем и когато махнах отливката, нямаше вежди и беше много червена. Колежките й мислели, че е жертва на домашно насилие.

- Имаш много таланти...

- Така е по цял свят - много музиканти рисуват, актьори пеят. Брус Уилис има банда, Джони Деп също. Много искам да играя в киното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай