Инвестираме в земеделието ви, привлича ни и метрото

Инвестираме в земеделието ви, привлича ни и метрото | StandartNews.com

Наши компании се интересуват от проекти за зелена енергия и жп инфраструктура у вас

Директен полет Сеул - София ще ви направи желана дестинация, казва посланикът на Република Корея Шин Менг-хо

- Ваше Превъзходителство, как оценявате междудържавните отношения България - Република Корея в рамките на вашия мандат?

- През последните 2 години от моя престой в България двустранните отношения се развиват стабилно, базирайки се на десетилетна основа. Аз считам, че в известна степен съм късметлия, тъй като по време на моя мандат отбелязваме 25-та годишнина от установяването на дипломатически отношения, а също така през май се проведе и визитата на президента Плевнелиев в Корея. Разбираемо връхна точка в нашите двустранни взаимоотношения по време на моя мандат ще остане визитата на Н. Пр. Росен Плевнелиев в Корея. Двамата президенти подписаха съвместна декларация, която дефинира нашите взаимоотношения като "всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство". Това означава, че двете страни са близки партньори и приятели, които споделят обща визия и цели за бъдещето. Това първо определяне на нашите взаимоотношения ще служи като основа и посока за бъдещо сътрудничество. Постигането на подобно дефиниране на нашите взаимоотношения бе възможно благодарение на силно развиващото се сътрудничество в различни области. В двете години от моя мандат междуправителственият диалог се развива в много икономически сфери под шапката на програмата на корейското правителство за споделяне и обмяна на знания и опит- KSP(Knowledge Sharing Program). Тази година като част от програмата бяха избрани 3 български проекта. Сътрудничество в сферата на науката и технологиите се развива чрез взаимодействие между корейски изследователски институти и БАН. През изминалата година бе започнат инвестиционен проект в сферата на органичното земеделие, който се развива в Телиш. Корейската компания инвеститор вече

започна отглеждането на органичните зеленчуци

В културната сфера също се радваме на значително развитие. Институтът Вседжонг", където всеки може да изучава корейски език, отвори врати през 2013 г. През май тази година в сградата на Столична библиотека отвори врати и корейски информационен център - Корейски кът. Моето посолство успя да спечели и субсидиране за подпомагане на 18-то СОУ "Уилям Гладстон", където се изучава корейски език и се провеждат обменни програми на ученици.

Аз съм щастлив, че успяхме да създадем тези платформи, които постоянно функционират в посока развитие на взаимното ни разбирателство и приятелство.

- Какъв е отзвукът в Сеул от визитата на президента Росен Плевнелиев преди седмици?

- На първо място считам, че визитата повиши познаваемостта на България сред корейското общество. Президентът показа искреност и визия за развитието на България пред корейските политически лидери, представители на бизнеса и студенти. Неговите речи, изказвания по време на срещи и университетската му лекция бяха така убедителни и красноречиви, че впечатлиха изключително много всички. За нас специална символика имаше и фактът, че той посети Корея на своя рожден ден - 14 май. На този ден имаше среща между двамата президенти и специална церемония с торта по време на официалния обяд. Тази топла сцена бе отразена от всички медии в Корея. Още повече, че и на датата на пристигане на президента Плевнелиев най-голямата козметична компания в Корея стартира своята рекламна кампания на продукт, който съдържа българско розово масло.

Визитата на вашия президент създаде момент за многостранно съвместно сътрудничество. И двете правителства ще направят всичко възможно да изпълнят посоченото в съвместната декларация. По време на визитата ние също така подписахме и меморандуми за сътрудничество в сферите на отбраната, науката и технологиите, образованието, културата и спорта. Считам, че един от най-важните резултати от визитата на президента Плевнелиев е създаването на съвместна икономическа комисия. В нейните рамки ще се обсъждат всякакви проекти и икономически въпроси от двустранна значимост. На 6 октомври тази година ще се състои първият кръг от срещи в този формат в София. В края на тази или началото на следващата година корейска бизнес делегация ще посети България.

- Кои са сферите в обществено-икономическите сектори за бъдещи съвместни проекти?

- Аз поставям ударение върху проектите в сферата на науката и технологиите, тъй като те са източник на иновации и подкрепа за бизнес. Корейски институт води съвместни обсъждания с БАН и Министерството на икономиката по въпроса как да се помогне на бизнеса чрез съвместни изследователски проекти. Една корейска компания си сътрудничи с българска такава по подобен проект, който включва и европейско субсидиране. В този смисъл KSP играе важна роля за развитието на взаимодействието между правителствени представители, както и се превръща в платформа за споделяне на опит за икономическо развитие. Меморандумите за сътрудничество, подписани по време на президентската визита между Samsung Electronics и Sofia Tech Park, между BASSCOM и Korean Innovation Town, са основа за развитие на високи технологии. В момента развиващата се инвестиция на корейска компания в земеделието също е много важна, тъй като е първата подобна корейска инвестиция в България.

Ние се нуждаем от подобен успешен пример

на корейска инвестиция в България, за да привлечем още потенциални инвеститори. Има определени бизнес сектори, към които корейски компании проявяват силен интерес - производство на електроенергия от алтернативни източници, софийското метро, железопътна инфраструктура и строителство. Надявам се, че би могло да има развитие на подобно двустранно сътрудничество в тези области.

- През последните години се наблюдава ръст на корейски туристи в България - на какво се дължи това и как според вас страната ни може да се превърне в трайна дестинация за отдих сред вашите сънародници?

- Една от големите причини за тази тенденция на повишаване броя на корейските туристи е фактът, че много от тях вече са посещавали западноевропейските държави и сега проявяват по-голямо внимание към Източна и Южна Европа. В последните години интересите на туристите са многообразни. Смятам, че един от най-важните фактори за превръщането на България в постоянна туристическа дестинация за корейците е отварянето на директен полет между Корея и България. Но аз осъзнавам, че това не е лесно, тъй като трябва да е възможно от търговска гледна точка. Важно е и София да се развие като български туристически център, тъй като корейците са силно привлечени от самото наименование на българската столица. В София трябва да има нещо уникално, което я прави различна от другите градове. Аз не съм специалист в сферата на туризма, но смятам, че един луксозен хотел с топли минерални бани, извиращи от центъра на града, би бил актив за привличане на туристи. Подобна идея би могла да инкорпорира и други български уникални неща като розовото масло, киселото мляко и водата.

- Депутатът Слави Бинев е председател на групата за приятелство между България и Република Корея в 43-тото народно събрание - многократен шампион по таекуондо. Допринася ли спортът в задълбочаването на дипломатическите контакти между нашите страни?

- Ние всички знаем, че големите спортни звезди печелят и много пари, а всички държави се съревновават за спортни победи. Каква е причината за това? Това е така, защото спортът докосва неразделната част от идеята на нашето съществуване - инстинктът за оцеляване и надмощие. За всички ни е ясно, че връзката между спортистите в един отбор е изключително силна. Както храната, така и спортът е един от начините за сближаване между хората. Аз вярвам, че г-н Бинев като председател на парламентарната група за приятелство ще допринесе много да развитието на връзките между България и Корея във всички сфери, разбира се, и в сферата на спорта таекуондо.

- Пътувате често в България - имате ли предпочитана забележителност, място, което ви е станало любимо?

- Най-впечатляващото място за мен е Велико Търново. На първо място

самият пейзаж там е прекрасен

Градът също така ми напомня и за тежкото историческо минало на България. Посещавайки Велико Търново, корейците усещат едно чувство на споделеност и разбиране, тъй като и корейският народ има минало, изпълнено с много трудности. Най-лесно и приятно за мен е да водя своите корейски гости в Пловдив, винарната в Старосел и да ги разведа из останките на тракийския дворец в Хисаря По този начин аз успявам да съчетая обиколка на стария град и неговите древни реликви, виното и горещите минерални извори. Но ако трябва да избера само едно място, което да покажа на гости от Корея, които разполагат с малко време, това ще бъде Рилският манастир. А освен това дава и възможност да се насладиш на магията на природата на планината Рила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай