Ави Лърнър: Нито един мъж не може да разбере жените

Слай, Арни и другите ми приятели са щастливи, че ги доведох в България

Ави Лърнър: Нито един мъж не може да разбере жените | StandartNews.com

Най-големият професионален сайт за кино IМDb нарича Ави Лърнър най-респектиращия и уважаван независим продуцент в света. "Той е от най-опитните, плодовити и успешни филмови дейци на нашето време", пише там. Неслучайно "Холивуд рипортър" посвети специален брой на Лърнър през 2012 г. Ави е продуцирал над 360 ленти. Тези от тях, за които се говори напоследък, са "Конан", "Непобедимите", "Вестникарчето", "Договорът", "Сезон на убийства". Лърнър е президент и собственик на "Ню имидж/Милениум", притежава и студия в Луизиана.

Лърнър е роден в Хайфа. Завършил е икономика в университета в Тел Авив. Влиза в индустрията на седмото изкуство през 1975 г., когато създава първото и единствено дотогава автокино в Тел Авив. Ефективно прогнозира тенденциите на пазара за домашно видео и купува правата на хиляди заглавия за Израел. След това се включва в правенето на големи филми. Първият е комедията "Шлагер". През 80-те години пренася почти целия си бизнес в Южна Африка. Там дирижира 40 продукции за различни американски филмови компании. В Лос Анджелис основава "Ню имидж", която пуска по дузина заглавия годишно. Лърнър е член на борда на директорите на асоциацията на независимите филмови продуценти и на международния филмов и телевизионен алианс. Членува и в Академията за филмово изкуство и наука.

- Г-н Лърнър, вярно ли е, че "Непобедимите 3" ще е най-мащабният екшън в досегашната история на жанра?

- Абсолютно. В него има толкова много действие, динамика, стрелба и убити, колкото в никой друг на света. Истинска киновойна. Изключително доволен съм от всичко, което се случи тук заради "Непобедимите 3". Беше най-доброто - студиото, екипите, локациите. И втората част направихме в България. Вероятно и четвъртата ще снимаме тук.

- Кои са следващите ви проекти?

- Първият е "Сървайвър". В главната роля ще е Мила Йовович - тя е бегълка, която помита всичко по пътя си. С нея през февруари идват още Ема Томпсън, Пиърс Броснън, Анджела Басет, Ед Харис. През март тук ще кацне много голяма звезда, а лентата е с работно заглавие "Престъпник". През април е ред на женската версия на "Непобедимите" - със суперактрисите Мерил Стрийп и Камерън Диас. Убеден съм, че ще се получи страхотна история. Всички жени мислят и чувстват по еднакъв начин - където и да се намират по света. Единственият проблем е, че нито аз, нито пък някой друг мъж може да ги разбере. А тези в "Непобедимите" трябва да убият лошия. Планирам и едно приключение от сорта на "Мините на цар Соломон" - всъщност от там тръгна бляскавата кариера на Шарън Стоун. Все повече ще снимаме тук - поне по 4-5 суперпродукции на година. Очакваме още компании да реализират проектите си в "Ню Бояна". Киноцентърът е чудесно място - планината, реките, езерата и цялата прелестна природа са само на 15 минути. Вашето културно-историческо наследство е респектиращо.

- Кога ще видим Ал Пачино в София?

- В момента снимам с него филм в Кънектикът. Той е от най-близките ми приятели - също като Слай, Арни и другите.

Ал Пачино скоро ще дойде в София

Нашите отношения са комбинация - между другарството и бизнеса. Едно от най-важните неща е да осигуриш хубав сценарий на актьора си, добър персонаж за него и режисьор, на който може да се довери. Не по-малко съществено е да му осигуриш условия, при които той може да изиграе ролята по неговия си начин - за да бъде щастлив от филма. Актьорите трябва да ти вярват - че работиш за тях и че ще им платиш, както трябва.

- Какво споделиха с вас Силвестър Сталоун и другите ви приятели, след като ги доведохте за първи път в България?

- Толкова им хареса, че винаги са готови да се върнат. Храната ви е прекрасна, шопската салата и тараторът им са любими. През последните десет години България става все по-модерна, превръща се в хубава европейска държава.

- Докъде стигна дебатът около проектозакона за филмовите стимули за чуждестранните продукции?

- Мечтая правителството и парламентът да подкрепят филмовата индустрия - в името на икономическото развитие. Рекламата за страната би била още по-голяма. Всички ще говорят за България, а това означава повече туристи. Ако има данъчни облекчения за инвестициите, половината свят ще се изсипе да снима тук. Киноиндустрията ще заработи нон стоп. Само за последните три месеца сме открили 1100 работни места. В бюджета на държавата ви са влезли 35 милиона долара само от "Непобедимите 3". Тук пари харчеха хора от 21 страни. В студиото за специални ефекти плащаме заплата на 250 човека. Досегашната ни инвестиция в "Ню Бояна" е 60 милиона. През следващите две години тя ще се "качи" с още 20-25 милиона. Ще строим голяма сцена върху 4000 квадратни метра, нови офиси и павилиони, още декори от улиците на Ню Йорк, от Филаделфия, ще вдигаме части от Париж.

Искаме да създадем и условия за снимки под вода. Харесва ми да работя тук, прекрасно се разбирам с хората от всички екипи. Те имат изключителна нагласа за правене на кино. Много здраво и качествено се трудят - това стана ясно още в края на 90-те. Само за тази година дотук осъществихме "Херкулес", "Лайза Грейвс", "Непобедимите 3", "Аутомата". Това е изключителен опит, невероятна практика. Българите, които участват във всичко това, не могат да ги получат никъде по света. Надявам се това да помогне на българската филмова култура. Надявам се, че най-после ще се появи ваш режисьор, който да направи световен филм. Разбира се, това е трудно - заради езика. Вашият пазар е малък, а за да пробиете на американския, ще трябва сериозно усилие.

- Научихте ли поне няколко фрази на български?

- Езикът ви е изключително сложен. Но за толкова години се ориентирам в минимална степен. Вече мога да казвам: "Много добре" и

"Дайте ми сметката"

Това са ключови изречения.

- На какво държите повече - на цифрите или на творчеството?

- Сметките и изкуството трябва да вървят ръка за ръка. Особено във филмовата индустрия. Не можеш да продадеш филма, ако той няма качества. Едното не може без другото. Но трябва да си сигурен, че калкулациите работят в услуга на бокс офиса.

- Кое е най-важното в работата на продуцента?

- Да умее да казва "Да" или "Не". Исках да се науча да летя, но не ми се получи. Затова правя филми.

- Какво според вас се случва в световното кино?

- И на мен ми се иска да знам точния отговор на вашия въпрос. Надявам се, че скоро ще се появят уникални филми събития. Светът обаче все така иска да гледа екшъни, комедии, драми. Но вероятно ще се развълнува, ако му се предложи нещо нечувано и невиждано досега. Ако показваш на публиката всеки път едно и също, никой няма да ти обърне внимание. Затова всеки търси нещо специално.

- Кой решава успеха?

- Човешкият интелект. Той не може да бъде заменен и от най-високите технологии. Когато снимаме, наблягаме най-много на характера, на мотивацията, на логиката, на харизмата. Затова хората все още ходят да гледат филми по кината. Те искат да се чувстват като част от обществото - да се съберат, да изживяват заедно. И това никога няма да се промени.

- Коя е любимата ви актриса?

- Ама, моля ви се - ще ме вкарате в проблеми! Харесвам всички актриси, с които работим. Те са с добри сърца и талантливи. Не се правят на примадони. Не искат по-големи каравани. Не са разглезени. Всъщност аз съм длъжен да им създавам комфорт - това е част от професионалните ми ангажименти. Винаги обслужвам желанията им. Затова ги обичам всичките.

- Вашето мнение за кризата по върховете в Щатите?

- Америка си е Америка. Винаги ще разполага с най-силната икономика, независимо какво казват и пишат. Е,

имам някои забележки към Обама

но надали би ме чул и послушал. Но все пак, ако се срещнем, ще му кажа какво трябва да предприеме, за да се оправи. Има нещо в Америка, което никъде другаде го няма - киното. Неслучайно всички го копират. Можеш да я мразиш, можеш да я обичаш, но големите филми идват от Америка. Всеки, който снима, се съобразява с този факт. Всеки сюжет може да започне в България, Чечня или Австралия, но въпреки това ще има връзка с Америка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай