Концентрацията на власт е вредна за Бургас

 Концентрацията на власт е вредна за Бургас | StandartNews.com

Аргир Гилмановски е кандидатът на "Движение 21" за кмет на Бургас. На 33 години, семеен, баща на 6-годишен син. По образование е икономист. Занимава се с добив и износ на дървесина. Бил е двукратен шампион по ветроходство, запален е по дайвинга.

- Защо решихте да се кандидатирате за кмет? И защо от "Движение 21"?

- "Движение 21" се е фокусирало да привлече млади, амбициозни и дейни хора и вижданията ни за бъдещето на града съвпаднаха. Надявам се избирателите да не се притеснят от възрастта ми и за краткото време до изборите да ме опознаят.

Бургас трябва да има право на избор, а до скоро нямаше от какво да се избира. Смятам, че съм достоен кандидат и имам увереността, че бих се справил с ангажимента. Справял съм се с много задачи и предизвикателства. Отговорен и морален човек съм, имам и добър опит в работата с хора и управлението на фирми.

- Твърди се, че Димитър Николов е един от най-успешните кметове на Бургас. Какво повече можете да предложите за управлението на града?

- Успешното управление на Димитър Николов не може да се отрече. И най-добрият обаче започва да се изчерпва след време и мисля, че това време за Николов е дошло. Градът има нужда от свежа сила, от нова енергия. Николов реализира много проекти, повечето от които, за съжаление - козметични. В два мандата той и екипът му не намериха време да създадат ясна стратегия за подобряване на работната атмосфера в града и за привличане на инвеститори. Смея да твърдя, че познавам проблема детайлно и имам ясна концепция за решаването му.

- Кои са най-сериозните проблеми на Бургас?

- Бургас има два много големи проблема - лоша бизнес обстановка, която гони инвеститорите, респективно не се откриват нови работни места, и недостатъчно добър административен капацитет в общинската администрация. От една страна, данък сгради и такса смет са сред най-високите в България, от друга - от града изтичат професионалистите, хората с образование и езици.

Бургас е прекрасен на снимка, има чудесни фонтани и още по-чудесна главна улица, но това не храни хората, които ежедневно минават покрай тях. През лятото сезонната заетост успява да доведе данните за безработицата до поносими нива, но нека не забравяме, че сезонът трае едва 3-4 месеца. "Движение 21" осъзнава, че работата в посока решаване на тези проблеми е от основно значение за просперитета на града и двете точки са сериозно застъпени в предизборната ни платформа.

- Бихте ли изброили три приоритета в работата на следващия общински съвет?

- Научил съм се, че успехът се постига стъпка по стъпка, без да се прескачат етапите. Все още е прекалено рано да се конкретизират приоритетите на бъдещия общински съвет. Сега е време избирателят да осъзнае, че най-вредното за него е монопол в общинския съвет, какъвто наблюдаваме в отиващия си мандат. Повече от 50% от съветниците в момента са от една група, което прави абсолютно невъзможен контролът върху решенията, които се взимат. Затова на този етап приоритет трябва да е съставянето на един качествен общински съвет, в който решенията да се взимат след дискусии и обсъждания, а не по партийна поръчка. Подобна концентрация на местната власт в ръцете само на една партия е вредна и ни връща в едни други времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай