Президентското вето е саботаж на икономиката

Президентското вето е саботаж на икономиката | StandartNews.com

За нас ветото, което президентът Румен Радев наложи над промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, приет от Народното Събрание на 27. юни 2017 г., е саботаж спрямо цялата българска икономика. Не се случва за първи път. Първоначално го отдадохме на ниска правна култура на юридическия екип на президента, когато беше наложено отлагателно вето върху Закона за концесиите, и то не върху отделни параграфи, а върху целия закон. Това беше, на практика, гилотиниране на една много хубава идея. След това беше намесата в т. нар. "референдум" на Трън. Считаме, че няма нищо случайно. Просто в момента се налага един рекет върху цялата българска икономика, върху българската индустрия. На практика вече става почти невъзможно всякакво икономическо начинание и всякакъв инвестиционен интерес, тъй като т. нар.

"зелени" организации и отделни еколози си запазват правото да обжалват до безкрай

решения, които са полезни за българската икономика. Става дума за големите инфраструктурни проекти, които по никакъв начин не биха могли да тръгнат при сегашната система на обжалвания и изключително ниските такси за този процес. Проектозаконът за изменение на Закона за околната среда предвиждаше инвестиционно решение - такова, каквото е в Гърция, в Испания. Това са държави, които успяха да запазят инвестиционния интерес към техния туризъм, към тяхната инфраструктура. Виждате какви магистрали построи Гърция. Въпреки че при тях, действително, опазването на околната среда е нещо свещено.

Считаме, че в момента

българската индустрия е подложена на безчинство от страна на еколозите

Виджате какво става сега в Добруджа. Там еколозите налагат рекет, спират всякаква икономическа дейност, земеделие, туризъм. Един край ще остане обезлюден, ако няма икономическа дейност. Това ни дава основание да считаме, че има по-дълбок интерес. От такъв саботаж има интерес само опозицията, независимо дали лява или крайнодясна, защото в мътна вода най-лесно се ловят риби. Добрият електорат е този, който е гладен, безработен, без перспективи и това е в интерес на опозицията.

Бяхме при президента на първата среща, там поставихме въпроса за "зеления" рекет, лично аз го поставих. И той беше изключително добре информиран, съобщи, че

знае прекрасно кой финансира тези организации отвън

Това са държави, които имат развит ски туризъм и не желаят в Банско да има ски зона и нашите еколози усложливо работят в тази посока. И изведнъж, както беше информиран, президентът позволи да му бъде вменено задължението да върне и този закон за обсъждане в Народното събрание. Надявам се, че през септември ще влезем в диалог с народното представителство и ще поискаме този закон да бъде прегласуван веднага. Може би първият, който ще бъде в дневния ред, да е той.

Записа Ивета ИВАНОВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай