Оазисите пресъхват бавно

Оазисите пресъхват бавно | StandartNews.com

Западът затваря границите си за бежанците, но ги отваря за мръсните пари

Бойчо Попов е главен редактор на Investor.bg от 2014 г. Тази година финансовият сайт отбелязва 15 години от създаването си със серия от лекции в университетите с участието на знакови фигури от икономиката, бизнеса и финансите.
Първата лекция е днес, сряда, от 18 часа в аулата на Софийския университет с банкера Левон Хампарцумян, а през май в проекта ще се включат още финансистът и ексминистър Николай Василев, членът на Фискалния съвет и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов и предприемачът Ивайло Пенчев, създател на Walltopia.

Европа си признава - бежанците от Сирия или данъчните бежанци са по-големият проблем?
Имената са нови, скандалът - не е. Фактът, че Панама е оазис на данъчни измамници, едва ли изненадва някого. Латиноамериканската страна е сред редовните заподозрени в този аспект, също както и Люксембург, Сингапур и много други. В тези данъчни убежища се крият трилиони долари.

И още нещо е факт - аргументи за борба с данъчните измами имаше и преди Panama Papers. Избягалите от хазната пари свиват приходите на държавите, унищожават общества и предоставят на непочтените компании предимства спрямо техните конкуренти. Поради това сегашните разкрия може да са не на последно място стимул за засилване на борбата с данъчните измами.
Истината е, че използването на подобни кухи фирми не задължително е престъпление. Няма нищо нередно и незаконно, ако някой регистрира своя офшорна фирма. Ако един бизнес прави плащания към офшорна фирма, това също може да бъде законно, стига да се спазват нормативните бази на съответната страна.

И докато за малцина това е легално, за мнозина е скандално. Защото зад много от сделките, които се обработват от така наречените офшорни компании, се крие нещо друго. Често тайната фирма служи и за прикриване на престъпна дейност и за защита на нарушителите. От документите, които SZ е разследвала през последните дванадесет месеца, заедно с 400 журналисти от цял свят, може да се види колко огромен е проблемът на офшорния бизнес всъщност и колко спешно трябва да действа международната общност.

Panama Papers показва как действително работи международният капитализъм. И това, което виждаме, е донякъде отвратително за средностатистическия зрител: алчност, безразличие, измами, корупция. Но в никакъв случай не е нещо ново. Новото е мащабът и някои имена.

А онова, което сега научаваме за пореден път, е, че моралът е донякъде скучен, а капиталът - винаги мобилен. Международният свят на капиталите си създаде собствен свят, със собствени правила, невидими и недостъпни за непосветените. Това е едно донякъде паралелно измерение, което ни заобикаля, но остава недостъпно за повечето хора. В света на глобалния капитализъм няма граници за парите, а в този паралелен свят богатите законът не ги лови. Границите и законите - те са за бедните и глуповатите.

Обществеността на Запад се ядосва на бежанците, защото може да ги види. А данъчните бежанци са невидими, защото имат властта да изчезват.

И какво се оказва в крайна сметка? Западът, който е толкова горд със своите ценности, затваря границите си за бежанците, едни в повечето случаи уплашени хора, които търсят по-добър живот. Но ги отваря за мръсните пари - в търсене на по-добра система. Онези, които подпалиха бежанските лагери и които плашат грозната тълпа от бежанци с виковете си, набиращите скорост евроскептични политически сили със своите лозунги за омраза - всичко това са полезните идиоти на тази система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай